Búrky sú čoraz nebezpečnejšie. Priniesli aj takéto mohutné TORNÁDO

Veronika Salayová

V našej oblasti zosadlo mohutné tornádo. Búrky ďalej naberajú na sile a stávajú sa čoraz nebezpečnejšími. 

V strednej Európe sa preháňajú početné búrky a medzi nimi aj supercely. V niektorých častiach krajiny platia výstrahy najvyššieho stupňa a búrky sú veľmi nebezpečné.

V našej oblasti sa vlní studený front spojený s tlakovou nížou nad Severným morom a Škandináviou. Pred ním však k nám od juhozápadu prúdi veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Prítomnosť tohto studeného frontu zabezpečuje do strednej Európy prísun vlhkého vzduchu, ktorý sa labilizuje a praje vzniku silnejších a intenzívnych búrok.

 

Na juhu Poľska vzniklo tornádo

Búrky už páchajú prvé škody aj na Slovensku, no oveľa hrozivejšia situácia nastala na juhu Poľska, kde sa vytvorili mohutné tornádo. To sa sformovalo v okrese Sucha neďaleko miest Jordanowo a Naprawa, informuje TVN 24.

Počas búrky došlo v okrese Sucha aj k požiaru v dôsledku úderu blesku, no tento požiar bol rýchlo uhasený. Pre prudké poveternostné javy zasahovali hasiči v regióne vyše 200-krát.

Nebezpečná situácia ohľadom búrok ešte nekončí a búrkam sa v našej oblasti darí naďalej. Dnešné búrky budú nebezpečné najmä množstvom vody, ktoré prinesú, keďže búrky sú pomerne stacionárne. 

 

Okrem lejaku hrozia  aj krúpy a lokálne zosilnený vietor, ktorý taktiež môže dnes potenciálne páchať škody. Polohu búrok a zrážok sleduje na iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd