Búrky slabnú, no ďalšie nám hrozia počas nasledujúcej noci

Búrky slabnú, no ďalšie nám hrozia počas nasledujúcej noci
Peter Minárik

V teplejšom a vlhšom vzduchu sa predovšetkým v oblasti hôr tvoria búrky, no tie pomaly slabnú. Ďalšie búrky sa však na našom území môžu objaviť už o pár hodín.

Nad našou oblasťou sa vlní studený front pred ktorým prúdi aj nad naše územie veľmi teplý vzduch, ktorý dnes opäť dvíhal teploty až k hranici +35 °C.

Náš však priamo studený front neovplyvňuje, keďže ten zostáva nad Českom a Rakúskom a na ňom sa tvoria búrky a lejaky. Zrážky sú celkom výrazné. Blesková aktivita vyprodukovala nad Českom len okolo 6000 bleskov, no oveľa výraznejšia je zrážková činnosť, ktorá plošne priniesla niekoľko desiatok milimetrov. Na juhu Česka úhrny prekročili 40 mm.

zaznamenaná blesková aktivita
zaznamenaná blesková aktivita, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Studený front zostáva pred našimi hranicami, ale búrky sa vyskytujú aj na našom území. Ide však o iný typ búrok.

Búrky sa tvoria v rámci orografie

Vzduch predovšetkým v nízkych výškach je pomerne suchý, čo bráni konvekcii, no na pomedzí stredného a východného Slovenska panujú o čosi lepšie podmienky a vďaka tomu v tejto časti krajiny vznikajú búrky. Tie už dnes vyprodukovali stovky bleskov.

dnešná blesková aktivita
dnešná blesková aktivita, zdroj: blesky.bourky.cz
 

V nasledujúcich minútach bude búrková aktivita výrazne slabnúť a k večeru sa už búrky neočakávajú. Bez búrok však nezostane.

Búrky hrozia aj v noci

Numerické modely avizujú, že ďalšia búrková činnosť sa nad našou oblasťou môže tvoriť v noci z pondelka na utorok a to predovšetkým na slovensko-poľskom pohraničí.

Po polnoci počítajte s tým, že najmä na severe krajiny sa môžu vyskytovať prehánky, či slabšie búrky. Nečakajte však nebezpečné sprievodné javy.

Ďalšia vlna búrok nás čaká v utorok, no opäť pôjde len o orografické búrky. Výraznejšie búrky prídu až v stredu so studeným frontom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd