BÚRKY sa ženú Slovenskom. To najhoršie však ešte len príde

Peter Minárik

Búrky sa od ranných hodín ženú cez naše územie a udrelo pri nich už niekoľko stoviek bleskov. Aktuálne je najbúrlivejšie na západnom a strednom Slovensku, avšak v nadchádzajúcich hodinách sa búrky presunú aj nad východné Slovensko a bude to ešte horšie.

Od skorých ranných hodín sa cez naše územie ženú búrky, ktoré sa tvoria vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu. Ten vrcholí pred postupujúcim studeným frontom. V nadchádzajúcich hodinách sa treba pripraviť na to, že búrky budú ešte o čosi nebezpečnejšie.

Búrlivo najmä na západe

Búrky postupujú cez naše územie od juhozápadu smerom k severovýchodu. Aktuálne máme najsilnejšie búrky na Liptove, no ďalšia vlna intenzívnych búrok sa formuje nad Maďarskom a postupuje k severovýchodu nad naše územie.

Celkovo k 10:00 zaznamenali detektory bleskov na našom území viac ako 1 700 bleskových výbojov, no toto číslo rozhodne ešte nie je konečné. V nadchádzajúcich hodinách sa totiž očakávajú ešte o čosi výraznejšie búrky.

aktuálne zaznamenané blesky
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Na východnom Slovensku aktuálne stále prevláda prevažne slnečné a veľmi teplé počasie, ktoré vyháňa teploty až k hranici +30 °C, zatiaľ čo na západnom Slovensku sa teploty udržujú pod hranicou +20 °C. Aj na tomto teplotnom rozdiele tak vidieť, kde sa studený front presne nachádza.

 

Na východe však stále dochádza k labilizácii vzduchovej hmoty, v ktorej sa počas popoludnia budú tvoriť pomerne intenzívne búrky. Počas nadchádzajúcich hodín nás tak čakajú ešte nebezpečnejšie búrky.

Pozor najmä na krúpy

Búrky na našom území budú sprevádzané predovšetkým lejakom a prechodným zosilnením vetra. V priebehu denných hodín však začnú predstavovať nebezpečenstvo aj krúpy.

Najvyššia pravdepodobnosť výskyt silných búrok s krúpami je na juhu Slovenska a v Maďarsku, kde je až 30 percentná pravdepodobnosť výskytu krúp s priemerom viac ako 5 cm.

dnešná pravdepodobnosť výskytu búrok
dnešná pravdepodobnosť výskytu búrok, zdroj: ESSL
 

Studený front však okrem búrok prinesie aj dážď, ktorý prinesie vytúžené ochladenie. Počasie by sa malo zlepšovať popoludní, kedy sa od západu začne vyjasňovať a už zajtra k nám opäť začne prúdiť teplejší vzduch.

Dnes teda ešte veľký pozor na búrky. Viac o vývoji v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd