Búrky sa vracajú. Udrelo aj tornádo. Večer čakajte búrky aj na Slovensku

Peter Minárik

Do Európy sa vracajú búrky, ktoré zasiahnu aj Slovensko a to už dnes večer. Búrky však prinesú schladenie len do niektorých oblastí nášho územia. Čo nás dnes presne čaká?

Počasie v Európe je pod vplyvom jednak tlakovej výše, ktorá zabezpečuje veľmi teplé a slnečné počasie, no zároveň aj pod vplyvom studeného frontu, ktorý sa tiahne priamo cez našu oblasť.

Tento studený front vyčíňal už včera, kedy ovplyvnil počasie predovšetkým v západnej Európe a v Nemecku, no dnes sa studený front posunie ďalej a prinesie nepriaznivé počasie aj na naše územie. Zhoršenie nás čaká už večer.

Búrky a dokonca aj tornáda prináša studený front

Studený front počas včerajšieho dňa a uplynulej noci vyprodukoval nad oblasťou Európy viac ako 350 000 bleskov. Búrky sa vyskytovali na páse dlhom až 2 500 km.

zaznamenané blesky v Európe
zaznamenané blesky v Európe, zdroj: Blitzortung
 

Počasie v Európe napáchalo množstvo škôd. Menšie tornáda sa vyskytli vo Francúzsku či v Nemecku, neďaleko českých hraníc. Búrky počas včerajšieho dňa vyprodukovali aj niekoľko superciel, ktoré prinášali až 3 cm krúpy.

Búrky boli sprevádzané aj silným nárazovým vetrom, ktorý na severovýchode Nemecka páchal materiálne škody. Poškodil niekoľko striech a vyvrátil množstvo stromov.

V týchto chvíľach panuje nad našou oblasťou relatívne pokojné počasie. Búrky sa ešte nevyskytujú a na studenom fronte sa vyskytuje len dážď. Zrážkové pole sa tiahne naprieč celým Nemeckom.

aktuálna poloha zrážok
aktuálna poloha zrážok

Studený front neprináša len zrážky, ale aj rozdielne teploty. Zatiaľ čo pred týmto studeným frontom prúdi do našej oblasti teplejší vzduch od juhozápadu až juhu, tak za týmto studeným frontom prúdi do našej oblasti od severozápadu chladný vzduch.

 

Popoludní sa zhorší počasie a prídu búrky

Nad naše územie, ako aj do mnohých ďalších krajín, aktuálne prúdi veľmi teplý vzduch, ktorý sa prehrieva. Je však zároveň aj vlhký a takáto vzduchová hmota sa bude počas popoludnia labilizovať.

V tomto vzduchu začnú vznikať búrky, ktoré hrozia od Pobaltia až po Stredozemné more. Pred silnými búrkami varuje aj meteorologická služba Estofex, ktorá pre Pobaltie a Bielorusko vydala dokonca najvyšší 3. stupeň. V tejto oblasti je vysoké riziko vzniku tornáda.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex

Nás však bude zaujímať predovšetkým vývoj búrkovej činnosti v priebehu popoludňajších hodín, ktorý sa očakáva nad Českom a nad Poľskom. Práve z tejto oblasti dorazí vo večerných hodinách búrkový komplex.

Na Slovensku udrú búrky večer

Popoludní a podvečer sa v oblasti Moravy a južného Poľska bude vytvárať línia búrok. Búrky môžu byť lokálne aj veľmi silné a približovať sa začnú k nášmu územiu.

Nás by mal zaujímať predovšetkým vývoj v severnej časti Moravy. Podľa aktuálnych predpovedí by po 21:00 mali búrky doraziť nad Žilinský a nad časť Trenčianskeho kraja.

Búrky by mali byť sprevádzané nielen vysokou bleskovou aktivitou, ale aj intenzívnymi zrážkami, či prudkými nárazmi vetra, ktoré by mohli výnimočne spôsobiť menšie škody.

Do polnoci by sa búrky mali prehnať cez väčšinu Žilinského kraja a postupovať budú k juhovýchodu až k východu k hranici Prešovského a Banskobystrického kraja.

Tu však už intenzívne búrky príliš nehrozia a očakávajú sa skôr len slabšie zrážky. Viac o okresoch, kde sa dnes očakávajú búrky, nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd