Búrky sa vracajú. Prvé hrozia už ráno a najintenzívnejšie budú v týchto okresoch

Peter Minárik

Búrky sa na naše územie vrátia už o pár hodín a prvé búrky hrozia už v ranných hodinách na západnom Slovensku. Počas dňa vak treba počítať s tým, že búrok bude oveľa viac a budú početnejšie.

Počasie na našom území sa už o niekoľko hodín zhorší. Teplé počasie nás čaká aj naďalej, no okrem tepla, bude aj vlhko. Teplý a vlhký vzduch naviac prinesie na naše územie ďalšiu sériu búrok, ktorá odštartuje už v ranných hodinách.

Teplo a dusno

Do našej oblasti sa dostáva od juhu teplý vzduch, no teraz sa prúdenie mierne zmení a okrem tepla, sa k nám bude dostávať aj vlhkosť. Dopomôže tomu aj prítomnosť tlakovej níže v oblasti Balkánu.

Na teplotách v nadchádzajúcich dňoch nepocítime výraznejšie zmeny, no zmenu pocítime na pocitovej teplote. Tá bude stúpať a vlhký vzduch sa prejaví na dusne. Na pocit, tak bude vonku nepríjemne.

 

Okrem nepríjemného pocitu, nás však čaká aj séria búrok, pričom prvá vlna búrok príde už v ranných hodinách.

Najsilnejšie búrky budú na západe

Nad Maďarskom by sa mal v nočných hodinách sformovať búrkový systém, ktorý bude postupovať k severu nad naše územie. Numerické modely sa však v polohe búrkového systému nezhodujú. Niektoré behy avizujú, že búrkový systém postúpi z Maďarska do východného Rakúska, no iné výstupy avizujú čiastočný zásah aj na krajnom západe, čo sa aktuálne javí ako najpravdepodobnejšie.

S potencionálne prvými búrkami rátajte už v ranných hodinách na juhozápade krajiny. Búrky budú sprevádzané silnejším vetrom a s prívalovými zrážkami. Dopoludnia budú búrky slabnúť.

 
 

Počas popoludnia nás však čaká ďalšia vlna búrok. Búrková činnosť sa bude rozmáhať nad celým Slovenskom a to predovšetkým v oblasti hôr.

Najsilnejšie búrky by sme mali zaznamenávať medzi 15:00 až 20:00. Búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami a v jadrách búrok aj s možnými krúpami.

Najintenzívnejšie búrky sa však predbežne očakávajú na západnom Slovensku, kde je potenciál aj väčších krúp. Viac o nebezpečenstve v jednotlivých okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
33 °C / 15 °C
Peter
Zajtra
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Pondelok
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd