Búrky sa vracajú. Pred nami je ďalšia séria búrok a nepríjemného počasia

Peter Minárik

Do našej oblasti sa vracia búrlivé a zároveň aj pomerne nebezpečné počasie. Pred nami je ďalšia vlna vysokých teplôt, dusného počasia a postupne aj nebezpečných búrok.

Slovensko má za sebou pokojný víkend bez výraznejších problémov, ktoré by spôsobovalo počasie. Predsa len sa vyskytli aj nejaké búrky, no tie boli veľmi slabé.

V nedeľu sa na našom území vyskytlo v oblasti stredného Slovenska niekoľko búrok, ktoré boli pomerne slabé a dohromady priniesli viac ako 550 bleskových úderov. Oveľa intenzívnejšia búrková činnosť sa vyskytovala nad Nemeckom a nad Rakúskom, čo vidieť aj na zázname z detekcie bleskov. Na vine je studený front, na ktorom sa tvorili jednotlivé búrkové vlny.

očakávaný vývoj búrok
očakávaný vývoj búrok, zdroj: blesky.bourky.cz

V priebehu pondelka sa studený front dostane ďalej smerom nad Česko a Rakúsko, teda bližšie k nášmu územiu a búrky už budú bezprostredne ohrozovať aj naše územie.

V pondelok silné búrky za hranicami

Na studenom fronte, ktorý sa bude nachádzať nad Českom a nad Rakúskom sa bude počas pondelka tvoriť vlna búrok, ktoré budú veľmi intenzívne. Nateraz je však ešte veľmi otázny ďalší vývoj situácie.

Tá totiž aktuálne vyzerá tak, že tie najsilnejšie búrky zostanú pred bránami Slovenska. Ak sa nejaké búrky vyskytnú, tak by sa tak malo udiať vo večerných hodinách a len v krajných západných okresoch. Vývoj situácie však ešte upresníme.

 

Viac zreteľnejší je vývoj počas dňa. V oblasti stredného Slovenska by malo dochádzať k tvorbe kopovitej oblačnosti a k následným búrkam. Tie by však mali byť sústredené do oblasti hôr.

Do našej oblasti by mal totiž opäť prúdiť veľmi teplý a vlhký vzduch, ktorý zodvihne teploty až nad hranicu +30 °C. Takto teplý a vlhký vzduch prinavráti na naše územie dusné počasie. Na pocit tak bude opäť nepríjemne.

Častejšie búrky budú v utorok

V utorok a v stredu by sa už studený front mal nachádzať priamo nad naším územím. Treba tak očakávať postupne vývoj búrkovej činnosti na viacerých miestach, pričom prvá vlna búrok by mohla doraziť už v noci na utorok a v utorok počas dňa.

 

Na Slovensku treba počítať s búrkami predovšetkým v oblasti hôr, no s pribúdajúcimi hodinami sa budú jednotlivé búrkové bunky viazať do väčších zhlukov a tvoriť sa tak bude výraznejší búrkový celok.

Ďalšie vlny búrok sa očakávajú počas stredy, kedy bude studený front priamo postupovať cez naše územie. Predbežne najintenzívnejšie búrky sa tak očakávajú v stredu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd