Búrky sa rozpadli. Časť Slovenska sa dočká osvieženia v podobe dažďa

Dominik Cenkner

Na Slovensku zažívame veľmi teplý týždeň. Záchranári mali dokonca množstvo výjazdov v súvislosti s teplom. Časť Slovenska sa dnes v noci dočká osvieženia v podobe dažďa.

Počasie u nás v týchto dňoch ovplyvňuje veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch od juhozápadu. Vďaka nemu sa teploty šplhajú poriadne vysoko.

Aj dnes, vo štvrtok, sme na viacerých miestach namerali viac ako +30 °C. Veľmi teplo je aj v noci, v uplynulých dňoch boli zaznamenané tropické noci, teda počas nich teplota neklesla pod +20 °C.

Po 22:30 h sa aktuálne teploty na západe pohybujú od +20 do +22 °C. Dobrou správou ale je, že práve táto oblasť sa dočká osvieženia.

 

Búrky sa rozpadli, mieri k nám osvieženie

Rakúskom vo štvrtok popoludní a večer postupovali početné búrky. Tieto búrky sa však rozpadli a k nám už dorazili len zrážky.

Tie sú však veľmi slabé. Aspoň mierne by však mohli zmierniť horúčavy na západe Slovenska.

Piatok bude horúci, potom udrú búrky

Počasie v piatok bude opäť pod vplyvom tlakovej výše, okolo ktorej k nám bude od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch. V dôsledku toho sa teploty na našom území znova dostanú na veľmi vysoké hodnoty. 

Počasie nebude slnečné a čaká nás premenlivá oblačnosť, no napriek tomu sa teploty na našom území vyšplhajú na +27 až +32 °C. V najteplejších oblastiach nášho územia však môžu teploty atakovať až hranicu +34 °C.

Pocitová teplota však bude ešte vyššia, a to v dôsledku prítomnosti vlhkého vzduchu. Na pocit nás čaká veľmi dusné počasie, ktoré rozhodne nebude príjemné. Lepiť sa na vás bude oblečenie a aj ochladzovanie tela bude náročnejšie.

Vytúžením tak budú až večerné, prípadne nočné búrky, ktoré sa očakávajú v našej oblasti a zasiahnu aj Slovensko.

Búrky prídu v piatok ku koncu dňa

Počasie v strednej Európe je pod vplyvom studeného frontu, ktorý sa nachádza v oblasti Česka, Rakúska a Nemecka a na tomto studenom fronte sa už teraz tvoria silné búrky. Tie sú najintenzívnejšie na úpätí Álp, kde meteorologická služba Estofex vydala varovanie až 3. stupňa.

 

Tento studený front sa dá do pohybu a v piatok večer začne prinášať búrky a zrážky aj na naše územie. Búrky by mohli byť aj silnejšie. Čo presne nás čaká prezrádzame v tomto článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
27 °C / 14 °C
Ladislav
Zajtra
Búrky
29 °C / 12 °C
Beáta
Sobota
Jasno
32 °C / 15 °C
Peter
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
33 °C / 15 °C
Melánia
Pondelok
Prehánky, búrky
27 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Búrky
28 °C / 12 °C
Berta
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd