Búrky sa rozbehli naplno. Prinášajú lejaky, krúpy i vzácnu oblačnosť

Dominik Cenkner

Popoludňajšie búrky na Slovensku i v okolí sa rozbehli naplno. Sprevádzajú ich lejaky, krúpy i mammaty - teda vzácny typ oblačnosti.

Počasie v našich končinách už naplno ovplyvňuje vlhší vzduch, ktorý k nám prináša početné búrky. Prvá vlna búrok udrela už ráno, aktuálne zažívame druhú vlnu.

Búrky sú aktívne najmä na západe, Podunajskej nížine, ale naskakujú aj na strednom Slovensku. Sprevádzať ich môžu aj nebezpečné javy.

 

V Maďarsku padajú aj krúpy

Krúpy v priemere okolo 5 centimetrov padali severne od Budapešti. U nás sme takéto extrémy ešte nezaznamenali.

Takéto krúpy padali severne od Budapešti
Takéto krúpy padali severne od Budapešti, Gal Szilvia

Búrky sú u nás sprevádzané najme lejakom. Za krátky čas tak spadne niekoľko mm zrážok. Tie môžu vyvolať bleskové povodne.

V Bratislave zachytili mammaty

Mammatus, známe tiež ako mammatocumulus, sú jedinečným a vizuálne pôsobivým typom oblačnosti, ktorý sa vyznačuje výraznými vakuovými výbežkami visiacimi pod základňou materského oblaku, najčastejšie cumulonimbus. Tieto oblaky sú často spojené s búrkovou aktivitou. Pôvod mammatus oblakov bol dlho predmetom štúdia a diskusií medzi meteorológmi.

V popoludňajších hodinách boli zachytené v našom hlavnom meste. Ľudia si ich po tornáde na Morave, od ktorého ubehli už tri roky, spájajú s extrémnymi prejavmi búrok, nie je to však pravidlo.

 

Na záver len dodáme, že všetky dôležité informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd