Búrky už páchajú škody: Vyvracajú stromy a prinášajú aj krupobitie. Čoskoro sa to celé ešte zhorší

Búrky už páchajú škody: Vyvracajú stromy a prinášajú aj krupobitie. Čoskoro sa to celé ešte zhorší
Veronika Salayová

Dnešný deň sa nesie v znamení búrok. Od skorých ranných hodín je na našom území búrlivo. Kým na západe je už po búrkach, východ Slovenska to má všetko ešte len pred sebou...

Kým včera sa územím Česka prehnali mimoriadne nebezpečné búrky s krúpami veľkými ako golfové loptičky, dnes ich máme od skorých ranných hodín u nás. Dobrou správou však je, že dnešné búrky u nás zďaleka nie sú také nebezpečné ako tie včerajšie u našich susedov.

Na severe Slovenska sa okolo poludnia objavilo aj drobné krupobitie, pričom ľadové krúpy dosahovali veľkosť okolo 1 cm. Oproti tým včerajším, ktoré dosahovali aj 8 cm, sú tieto dnešné krúpy pri Poprade viac-menej zanedbateľné. 

Hôrka pri Poprade
Hôrka pri Poprade, foto: Veronika Piervolová Ďanovská


Rovnako pri Poprade, konkrétne v Kvetnici, sa prehnala veľmi silná búrka sprevádzaná nárazovým vetrom. Búrka trvala asi 15 minút, no stihla polámal a vyvrátiť aj niekoľko stromov, ktoré skončili na vozovke. 

Kvetnica
Kvetnica, foto: Marko Gi/WA
 

Búrky čoskoro udrú plnou silou

Búrky sa už prehnali západným Slovensko a aktuálne sa väčšina búrok sústreďuje na strednom Slovensku a postupujú pomalým tempom viac na východ.

Na východe Slovenska aktuálne teploty stúpajú nad +30 °C, čo praje tvorbe silných búrok. Za búrkami sa na západe ochladilo a napríklad v Hurbanove sa teploty o 14.00 hod. pohybovali iba na hodnote +18 °C.

Práve na východe sa bude búrkam dnes popoludní dariť viac, pričom sa môžu objaviť aj supercely. Obzvlášť na juhovýchode môžu byť búrky veľmi nebezpečné. 

Bude tu dochádzať k labilizácii vzduchovej hmoty, v ktorej sa počas popoludnia budú tvoriť pomerne intenzívne búrky. Počas nadchádzajúcich hodín nás tak čaká ešte nebezpečná situácia. 

 

Búrky na našom území budú sprevádzané predovšetkým lejakom a prechodným zosilnením vetra. V priebehu nasledujúcich hodín však začnú predstavovať nebezpečenstvo aj krúpy. Situáciu sledujeme ONLINE

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd