Búrky priniesli obrovské krúpy. Teraz sa ženú cez našu oblasť

Búrky priniesli obrovské krúpy. Teraz sa ženú cez našu oblasť
Peter Minárik

Intenzívne búrky, ktoré boli až supercelárneho charakteru zasiahli viaceré regióny Francúzska a teraz sa ženú cez Nemecko, kde sú taktiež intenzívne. Studený front, ktorý tieto búrky prináša postupuje smerom k nášmu územiu.

Naprieč Európou sa aktuálne ženie studený front, ktorý prináša vlnu veľmi intenzívnych búrok. Tie boli mimoriadne silné predovšetkým vo Francúzsku, kde padali až 5 cm krúpy.

Búrky nad Francúzskom vyprodukovali viac ako 70 000 bleskov a vo večerných hodinách sa celý frontálny systém s búrkami presunul nad Nemecko a práve tu je teraz mimoriadne búrlivo.

 

Búrlivá noc v strednej Európe

Búrky sa aktuálne ženú naprieč Nemeckom, pričom lokálne sú výrazné. Sprevádza ich prívalových dážď s úhrnom až do 50 mm a silný vietor. Ten však slabne.

zaznamenané blesky nad Európou
zaznamenané blesky nad Európou

V západnej časti Nemecka zaznamenali poryvy vetra s rýchlosťou aj cez 100 km/h, no aktuálne poryvy vetra dosahujú len okolo 80 km/h.

Počas nočných hodín bude búrlivo aj v ďalších častiach Nemecka, pričom búrková aktivita ustane až v skorých ranných hodinách.

 
 

V nedeľu sa front priblíži k Slovensku

Počas rána a dopoludnia bude front postupovať cez Česko a Rakúsko a popoludní začnú nad týmito krajinami vznikať ďalšie búrky.

Front s búrkami sa v nedeľu podvečer priblíži k Slovensku, no podľa aktuálnych predpovedi by sa mal front rozpadať a búrková činnosť bude slabnúť. Pohyb búrok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Zajtra
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Streda
Prehánky
23 °C / 5 °C
Eugénia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd