BÚRKY: Poľnohospodári rátajú škody. Na stredisku za Trenčínom lietali plechy, oblasti sú odrezané od sveta

Veronika Salayová

Včerajšie búrky sa poriadne vyzúrili aj za Trenčínom, kde na jednom z poľnohospodárskych stredísk lietali plechy a trosky. Silný vietor bral všetko, čo mu prišlo do cesty. Niektoré odľahlé oblasti sú naďalej bez telefónneho signálu a elektriny, doslova odrezané od sveta. 

Včerajšia pozornosť sa sústreďovala na festival Pohoda v Trenčíne, kde búrkový systém vyčíňal, a po prechode búrky ostalo aj 12 zranených. Pohodu nakoniec organizátori zrušili a viac ako 30 000 návštevníkov poslali predčasne domov. 

Búrkový komplex postupoval od Trenčína ďalej smerom na východ a zasiahol aj poľnohospodárske stredisko vo Valašskej Belej, kde silný nárazový vietor napáchal obrovské škody.

 

Na stredisku, ktoré sa sústreďuje na produkciu ovčích syrov a bryndze, majú po búrke tamojší poľnohospodári hlavu v smútku. Odfúklo im strechy, dvere, popadali stromy a aj dnes ráno sú po búrke bez elektrickej energie. 

škody po búrke
škody po búrke, foto: Farma Čierna hora, Valašská Belá
škody po búrke
škody po búrke, foto: Farma Čierna hora, Valašská Belá


Bez elektriny a bez signálu

Podľa jedného z pracovníkov farmy budú musieť ovce podojiť ručne, aby sa výroba ovčieho syra a bryndze neprerušila a finančné straty v produkcii boli čo najmenšie. 

Stromy popadali aj na elektrické vedenia a obec Valašská Belá a Zliechov sú aj dnes ráno stále bez elektriny.

Navyše búrka zrejme poškodila aj tamojší vysielač a telefónny a internetový signál nefunguje. Niektoré oblasti sú tak doslova odrezané od sveta. 

 

Od búrok si neoddýchneme ani dnes

Búrky čakajte aj dnes. V druhej časti popoludnia a podvečer by malo nad stredným Slovenskom dochádzať k výraznej tvorbe búrok, ktoré vo forme búrkového systému vo večerných hodinách postúpia smerom k východu.

Aj dnes nás teda čaká najskôr horúci deň, po ktorom prídu búrky. Dnes však tie najnebezpečnejšie búrky hrozia vo východnej polovici Slovenska, no vylúčené nie sú ani lokálne na západe. Buďte preto obozretní a silu búrok nepodceňujte! 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
32 °C / 15 °C
Vavrinec
Zajtra
Jasno
35 °C / 15 °C
Zuzana
Pondelok
Jasno
35 °C / 15 °C
Darina
Utorok
Jasno
35 °C / 15 °C
Ľubomír
Streda
Búrky
34 °C / 15 °C
Mojmír
Štvrtok
Prehánky, búrky
32 °C / 14 °C
Marcela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd