Búrky pokračujú! Do búrlivého počasia sa budia na východe

Ema Bazhaykin

Zatiaľ čo silné búrky včera úradovali na západe Slovenska a najmä v okolí Nitry napáchali nesmierne škody, dnes sa do búrok budí východ našej krajiny.

Západ Slovenska včera sužovalo nesmierne nepriaznivé počasie. Silné búrky, prívalové zrážky, krúpy, záplavy či dokonca tornádo spôsobovali škody v Podunajskej nížine. 

Pod vodou sa ocitli Nové Zámky, Hurbanovo či Nitra. Na západe spadlo toľko zrážok, ako za 2 mesiace, čo pocítili najmä obyvatelia Nitry.

No zatiaľ čo na západe sa búrky poriadne vybláznili, obloha nad východom nášho územia zostávala po celý čas jasná. To sa však zmenilo túto noc.

 

Nitra zažívala krušné chvíle

Asi žiadne mesto včera nezasiahlo nepriaznivé počasie tak, ako Nitru. Pod vodou sa ocitlo centrum Nitry pri Milynoch, rovnako tak bolo zatopené aj Štefánikovo nábrežie, Štúrova ulica či študentské domy pod Zoborom.

Pri obchodnom centre Mlyny je dokonca poškodená vozovka pri hlavnej križovatke a aj chodník. Zaplavené záhrady hlásili aj obyvatelia Kalvárie či Klokočiny, kde sa voda valila dolu kopcom.

Nitrianske Hrnčiarovce dokonca zasiahol downburst, čo je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán.

Asi k najnebezpečnejšiemu incidentu došlo v obci Žirany pri Nitre. Okrajom obce sa prehnalo menšie tornádo, ktoré napáchalo škody predovšetkým na lesnom poraste.

 

Dnes búrky začínajú od východu

Kým včera sa do búrok zobudili na západnom Slovensku, dnes je situácia opačná. Na väčšine nášho územia je jasno, oblačnosť sa vyskytuje len na východe, kde dokonca od skorých ranných hodín úradujú bleskovo aktívne búrky.

Búrky sa na východnom Slovensku začali už pred 3:00 h a úradujú tam aj do neskorších ranných hodín. Do 6:30 h tu bolo zaznamenaných už vyše 2 350 bleskových výbojov.

Aktuálna búrková situácia k 6:30 h
Aktuálna búrková situácia k 6:30 h, zdroj: iMeteo

Búrková línia sa pohybuje z juhu smerom na severozápad a od skorých ranných hodín už prešla Košickým krajom, západom Prešovského kraja a Popradským okresom. Aktuálne úraduje v okolí Prešova a Bardejova.

Od búrok si neoddýchneme ani dnes

Napriek tomu, že na väčšine územia je zatiaľ búrková situácia pokojná, počasie sa behom dňa pod vplyvom teplého a vlhkého vzduchu zmení a nás tak opäť čaká búrlivý deň na celom Slovensku.

Počasie bude pod vplyvom oblasti nižšieho tlaku vzduchu. Ten bude v našej oblasti zabezpečovať príliv teplého a vlhkého vzduchu v ktorom sa budú tvoriť početné prehánky a búrky.

Pre celé územie Slovenska tak dnes platí výstraha pred búrkami a nebezpečnými sprievodnými javmi. Silnejšie búrky by sa mali začať prejavovať okolo poludnia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd