Búrky opäť spôsobujú bleskové povodne. Voda brala aj autá, zasahuje vrtuľník

Dominik Cenkner

Dnes sledujeme situáciu s búrkami na Slovensku, ale najmä v jeho okolí, kde je oveľa búrlivejšie. Búrky v Českej republike už spôsobili bleskové povodne. Voda z ulíc brala všetko, čo jej stálo v ceste, aj autá.

Aj keď sa v nedeľu popoludní nejaké búrky na Slovensku vyskytli, oveľa kritickejšia situácia je u našich susedov. V Česku je búrlivo už od rána, pričom búrky sú tam sprevádzané najmä prívalovými zrážkami.

Najviac zrážok spadlo v západnej časti krajiny. Tam sa úhrny pohybujú aj na úrovni okolo 30 mm v priebehu jednej hodiny.

Množstvo zrážok na západe Českej republiky
Množstvo zrážok na západe Českej republiky, kachelmannwetter.com

Nepriaznivá situácia

Meteorológovia už predtým avizovali, že nedeľné búrky môžu spôsobovať škody a problémy. Pôda v západnej časti krajiny je už dosť nasýtená zo zrážok z predchádzajúcich dní.

 

Takéto vysoké úhrny tak môžu rýchlo ohroziť nižšie položené miesta alebo spôsobiť vzostupy horných tokov a riečok. Predpoveď sa žiaľ naplnila.

Voda brala aj autá, zasahuje vrtuľník

Po 14. hodine krátka, ale silná búrka zasiahla aj českú obec Štěnovice v Plzeňskom kraji. Spôsobila v nej obrovské škody.

Voda sa liala ulicami obce a brala so sebou všetko, čo jej stálo v ceste, dokonca aj autá. Na mieste aktuálne zasahuje niekoľko jednotiek hasičov a aj vrtuľník.

Škody po búrke v obci Štěnovice
Škody po búrke v obci Štěnovice, in-pocasi.cz

Zatiaľ nie sú hlásení ranení či obete. Situáciu budeme aj ďalej pozorne sledovať v našom LIVE textovom prenose. Ten je k dispozícii >>>TU.

Škody po búrkach hlásia aj ďalšie mestá. Poludňajšia búrka udrela aj v Českých Budejoviciach a so zdržaním musia počítať aj cestujúci využívajúci vlakovú dopravu na trati Plzeň-Strakonice, kde sa na trať zosunula časť okolitého svahu.

Búrky z Česka smerujú k nám

Búrlivo je aktuálne aj na východe Čiech, konkrétne v okolí Brna. Práve tieto búrky smerujú na juhovýchod, dostať by sa preto mohli aj k nám.

 
 

Na Slovensku by však nedeľné búrky výraznejšie problémy spôsobovať nemali. Ich aktuálnu polohu môžete sledovať cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd