BÚRKY od rána úradujú na severozápade Slovenska. Kedy a kde môžeme čakať ďalšie?

BÚRKY od rána úradujú na severozápade Slovenska. Kedy a kde môžeme čakať ďalšie?
Ema Bazhaykin

Hromy a blesky si dnes pripravili poriadny budíček pre obyvateľov severozápadného Slovenska. Okrem fotogenickej oblohy priniesli aspoň na chvíľu príjemné ochladenie. Kedy a kde môžeme počítať s ďalšími búrkami?

Po extrémne horúcom dni a o nič menej nepríjemnej teplej noci sa búrky už v skorých ranných hodinách postarali o príjemné osvieženie aspoň v niektorých častiach Slovenska.

Keďže počasie v našej oblasti aktuálne ovplyvňujú dva výrazné tlakové útvary – po zadnej strane tlakovej výše k nám prúdi od juhozápadu mimoriadne teplý vzduch a zároveň sa nad našou oblasťou vlní studený front, zažívame tieto dni naozaj pekelné horúčavy,

V stredu sme zažili zatiaľ najhorúcejší deň tohto roku a v niektorých oblastiach vystúpili teploty takmer na +37 °C. Neoddýchli sme si ani v noci, keďže teploty v južných regiónoch sa pohybovali od +24 °C do +21°C, a v severných od +21 °C do +17 °C.

Skoré ranné hodiny však priniesli úľavu v podobe búrok aspoň do severozápadných oblastí Slovenska a vyzerá to tak, že to neboli jediné búrky v dnešný deň.

 

Búrlivo je od rána na severozápade

Už okolo 4:00 h sa naplno rozbehli búrky na severozápade Slovenska. Hromy, fotogenické blesky, ktoré si môžete pozrieť aj v našej galérii, a najmä osviežujúci dážď, urobili po horúcej noci radosť obyvateľom v okolí Trnavy, neskôr Trenčína. 

Búrková línia postupovala ďalej na severovýchod a búrky prečistili vzduch aj v okolí Žiliny. Za noc zaznamenali detektory bleskov vyše 7 000 bleskových výbojov.

Menšie lokálne búrky postupne vznikajú aj v okolí Detvy, či v okolí Dolného Kubína.

Kde dnes môžete očakávať búrky?

Prítomnosť studeného frontu, ktorý zabezpečuje vlhkejší vzduch a ľahšie sa labilizuje, zapríčiní popoludňajšiu tvorbu kopovitej oblačnosti a následný výskyt búrok.

 

S búrkami počítajte predovšetkým v oblasti hôr a to najmä na rozmedzí stredného a východného Slovenska.

Dnešné búrky môžu byť veľmi nebezpečné, nakoľko v jadrách búrok nie je vylúčený výskyt väčších krúp, no oveľa nebezpečnejšia bude statickosť búrok. Búrky sa budú pohybovať pomaly, čo hrozí prívalovými zrážkami.

V ktorých okresoch Slovenska dnes hrozia búrky si pozrite na mape TU >>>

Dnes nás neminú ani ďalšie horúčavy, výstraha pred vysokými teplotami platí v týchto okresoch >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd