Búrky naberajú na sile. Zaplavujú obce, padajú aj veľké KRÚPY

Ema Bazhaykin

Krátko poobede sa začali po kratšej pauze znovu ozývať búrky, a to v plnej sile. Intenzívne búrky s lejakom či dokonca krúpami sa ženú od Liptova až po samý sever Slovenska. 

Dnes očakávame vplyvom tepla a dusna najmä na strednom a východnom Slovensku búrky, ktoré už v poobedných hodinách začali naplno úradovať od Liptova až po severovýchod nášho územia.

V teplom a horúcom vzduchu sa vzduch rýchlo labilizuje, dochádza ku kopovitej oblačnosti a búrky tak pomerne ľahko vznikajú aj dnes. Dnešné teploty búrkam napomáhajú, keďže aj dnes máme horúci deň.

Teploty už na juhu stredného Slovenska stúpajú nad +35 °C a pôjdu aj vyššie. Dnes popoludní sa budú teploty šplhať k +38 °C. Naďalej prevláda dusno. 

 

Severom Slovenska sa prehnala silná búrka, priniesla aj krúpy o veľkosti golfových loptičiek

Veľmi silné búrky aktuálne sužujú najmä okres Stará Ľubovňa. V Podolínci či v obci Plaveč padali krúpy o veľkosti golfových loptičiek. Veľké krúpy padali v Nižnom Slavkove.

krúpy, ktoré padajú na severovýchode
krúpy, ktoré padajú na severovýchode

Obcou Kolačkov sa prehnal veľmi silný lejak, následkom čoho sa vylial miestny kanál, ktorý zaplavil ulicu. Problémy sú aj v Liptovskej Tepličke, kde sa takmer vylial miestny potok.

Zrážkomerné stanice k 15:00 h namerali na niektorých miestach v Starej Ľubovni až takmer 50 mm zrážok.

zaznamenané zrážky za dnešný deň
zaznamenané zrážky za dnešný deň, zdroj: SHMÚ
 

Búrky na východe naberajú na sile

V teplom a vlhkom vzduchu sa v oblasti východného Slovenska tvoria ďalšie búrky. Intenzívne búrky sú najmä v Prešovskom kraji, no pozor si treba dať aj v Košickom kraji, či na juhu Banskobystrického kraja, kde sa blíži búrka z Maďarska.

Na západnom a na väčšine stredného Slovenska panuje pokojná situácia, no na východe je stále vysoko-energetická vzduchová hmota, a s intenzívnymi búrkami treba počítať až do večere. Sledujte preto meteoradar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd