Búrky na východe Slovenska začínajú byť nebezpečné. Objavila sa aj desivá TROMBA

Veronika Salayová

Búrky na východnom Slovensku začínajú byť intenzívne a prinášajú so sebou aj nebezpečné sprievodné javy. Tromba síce sama o sebe nebezpečná nie je, ale, ako vieme, je to zárodok tornáda. 

Dnes ráno búrky od skorých ranných hodín úradujú na východnom Slovensku. Okrem bleskov prinášajú najmä výdatný lejak. Kým ranné búrky ešte neboli na východe početné a intenzívne, toto už aktuálne neplatí.

Búrky v okolí Košíc, Prešova a Vranova nad Topľou začínajú byť veľmi intenzívne. Búrka v obci Vechec v okrese Vranov nad Topľou, neďaleko Košíc, priniesla poriadnu prietrž a voda začala zaplavovať obec. Obyvatelia informovali o neprechodných cestách v obci v dôsledku veľkej vody. 

 

Tromba pri Vranove nadobudla veľké rozmery

Okrem toho vo Vranove nad Topľou v smere na Sečovskú Polianku pri búrke pozorovali veľmi výraznú trombu, ktorú sa nedalo nevšimnúť, keďže nadobudla veľké rozmery, až vzbudzovala strach. 

Pripomeňme, že tromba je oblak lievikovitého tvaru, ktorý sa vyskytuje pod základňou búrkovej oblačnosti. Oblak je rotujúci, no sám o sebe neškodný. Nebezpečný začne byť až vo chvíli, keď sa dotkne zeme. Vtedy hovoríme o tornáde. 

Posledné tornádo na Slovensku sa pritom objavilo len nedávno a zosadlo v oblasti obce Kružno, neďaleko Rimavskej Soboty.

 

Situáciu naďalej pozorne sledujeme v našom ONLINE prenose. Polohu búrok a zrážok nájdete v prípade potreby TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd