Búrky na Slovensku zabíjali. Prívalová voda zobrala dva životy

Peter Minárik

Intenzívne búrky, ktoré zasiahli aj Slovensko, si dnes vyžiadali dva ľudské životy. Problémy spôsobovali predovšetkým prívalové zrážky, ktoré prinášali bleskové povodne a práve tie si vyžiadali dva ľudské životy po tom, čo turistov vo Vysokých Tatrách spláchla povodeň.

Slovensko dnes zasiahla vlna mimoriadne intenzívnych búrok, ktorá si, žiaľ, vyžiadala aj dva ľudské životy. Komplikácie sa od skorého poludnia vyskytovali hneď na viacerých miestach a popoludní prišli tragické správy zo severného Slovenska, kde si búrka vyžiadala dve obete a niekoľko zranených.

Dusný vzduch priniesol búrky

Nad našou oblasťou sa vlní studený front a súčasne do našej oblasti od juhozápadu prúdi veľmi teplý a zároveň vlhký vzduch, a práve vlhký vzduch je mimoriadne nebezpečný.

Na pocit prináša neznesiteľné dusno, vplyvom čoho zdravotníci evidujú niekoľko kolapsov z tepla, no dusný vzduch je mimoriadne vhodný pre vývoj kopovitej oblačnosti. A práve k tomu počas dnešného dňa dochádzalo.

 

Numerické modely avizovali, že dnes nás čakajú nebezpečné búrky, a to predovšetkým na strednom Slovensku a na západe východného Slovenska, kde búrkovú činnosť podporovala orografia. V rámci hôr sa tak vyskytlo niekoľko silných búrok, ktoré spôsobovali na našom území škody.

Na zázname z detektorov bleskov vidieť, v ktorých častiach Slovenska sa dnes tvorili nebezpečné búrky. Ešte v noci a v skorých ranných hodinách sa vyskytovali intenzívne búrky na západnom a severozápadnom Slovensku. Počas dňa sa búrky sústredili do oblasti stredného a severného Slovenska. Celkovo dnes na našom území udrelo viac ako 13 500 bleskov.

dnešné zaznamenané blesky
dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Blesky sú samo osebe nebezpečné, no najnebezpečnejším sprievodným javom dnešného dňa boli prívalové zrážky. Búrky totiž boli stacionárne a viazali sa na hory, čím produkovali intenzívny a výdatný lejak. V niektorých oblastiach spadlo v priebehu krátkej doby až niekoľko desiatok milimetrov zrážok.

Prívalové zrážky dnes narobili problémy na viacerých miestach Slovenska. Voda zaplavila niekoľko ciest a obcí, a to predovšetkým v okolí Ružomberku a dolnej Oravy. 

 

Prívalové zrážky povolali do terénu hasičov. Zaplavilo napríklad Vyšný Kubín či Likavku. Problémy spôsobili búrky aj v kúpeľoch Lúčky, kde voda zaplavila parky a chodníky.

zaplavené kúpele Lúčky
zaplavené kúpele Lúčky, foto: Michael Pokorný

Dnes sme však najnebezpečnejšie búrky zaznamenali v Tatrách, kde, žiaľ, došlo aj k obetiam na životoch.

Ľudí doslova spláchla voda

Popoludní sa silná stacionárna búrka vyskytla aj v oblasti Vysokých Tatier, konkrétne v oblasti Belianskych Tatier. Podľa radarových odhadov mohlo vo východnej časti Tatier spadnúť viac ako 80 litrov zrážok na meter štvorcový.

Priamo v horách sa zrážkomerné stanice nachádzajú len výnimočne a túto búrku zaznamenal len amatérsky zrážkomer v Ždiari. Ten počas dnešnej búrky zaznamenal úhrn 63 mm. 

V okolitých kopcoch tak zrejme spadlo aj viac, čo vyvolalo prívalové povodne. Pred búrkami sa turisti chceli schovať v jednom z prístreškov v Monkovej doline, kadiaľ sa počas prudkých lejakov zrazu prehnala prívalová vlna s bahnom a kamením.

V inkriminovanom čase boli pod prístreškom 16 ľudí z toho sa štyria zranili a dvoch voda s kamením a bahnom pripravila o život. Medzi obeťami je jedna Slovenska a jedna Poľka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd