Búrky na Slovensku už začínajú. Toto je aktuálna predpoveď toho, čo nás dnes čaká

Peter Minárik

Slovensko dnes zasiahne vlna intenzívnych búrok. Prvé búrky už v týchto chvíľach začínajú a v nadchádzajúcich hodinách budú intenzívnejšie. Vo večerných hodinách sa očakáva príchod ďalšej vlny búrok, ktorá bude ešte intenzívnejšia a bude mať potenciál páchať aj materiálne škody. Takto to dnes vyzerá.

Zatiaľ čo aktuálne sa na našom území šplhajú teploty už nad hranicu +30 °C, tak v atmosfére sa chystá niečo, či rozhodne neprinesie na naše územie v nadchádzajúcich hodinách nič pozitívne.

Nad strednou Európou sa totiž začína vlniť studený front, ktorý bude formovať jednotlivé búrkové systémy vo vlnách, pričom prvé dve vlny zasiahnu aj naše územie. Búrky sa už v týchto chvíľach začínajú na našom území tvoriť, no oveľa intenzívnejšie budú v neskorších hodinách.

Prvá vlna búrok zasiahne východ

Ako sme informovali už včera, tak prvé búrky sa dnes na našom území očakávali už okolo poludnia, čo sa reálne aj deje. Prvé búrkové bunky ,,naskakujú,, v oblasti Vysokých Tatier, kde detektory bleskov zaznamenali prvých 20 úderov.

V nadchádzajúcich hodinách budú nad celou východnou polovicou vznikať ďalšie búrkové bunky. Ich lokalizácia je pomerne obtiažna, no tie najintenzívnejšie búrky by sa mali vyskytovať v západnej polovici Prešovského a Košického kraja.

Búrky z tejto prvej vlny, ktoré zasiahnu východnú polovicu nášho územia a niektoré severné okresy budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a v jadrách búrok aj s krúpami. Nateraz sa neočakávajú nebezpečnejšie javy, napríklad v podobe silných nárazov vetra. Tie dorazia až v priebehu večera na západ.

Druhá, silnejšia vlna zasiahne západ

Doteraz panovala značná neistota, čo sa búrok týka na západe nášho územia, no najaktuálnejšie numerické modely, ktoré máme k dispozícii vo vysokom rozlíšení, naznačujú, že búrky dnes večer neobídu ani západ a bude to tu vyzerať zhruba takto.

Ako prvé je zaujímavé sledovať rozsiahly búrkový systém, ktorý aktuálne postupuje cez Nemecko a zamieri si to do Česka. Vo večerných hodinách sa tieto búrky dostanú až nad Moravu a po 20:00 by mohli zasiahnuť severozápadné Slovensko, konkrétne oblasť Považia a Kysúc.

Zároveň však medzičasom na juhu Moravy v Jihomoravskom kraji v okolí Hodonína začnú vznikať ďalšie búrkové bunky, ktoré by mali vytvoriť nový búrkový systém, ktorý okolo 21:00 postúpi nad západné časti Slovenska. Búrky by ešte do polnoci mali postúpiť viacerými oblasťami západného Slovenska a vyskytovať sa budú až do skorých ranných hodín, kedy búrky postupne zoslabnú.

Búrky na západe môžu byť vo večerných hodinách oveľa intenzívnejšie ako na východe. Nebezpečným sprievodným javom tu totiž budú silné nárazy vetra, ktoré môžu páchať škody. V nadchádzajúcich hodinách si tak dajte pred búrkami pozor a o priebežnom vývoji budeme informovať TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd