Búrky na Slovensku naberajú na sile. Intenzívne sú kúsok za hranicami

Peter Minárik

Na našom území sa vyskytujú búrky, ktoré aktuálne prinášajú predovšetkým výraznejšie zrážky. Oveľa intenzívnejšie búrky sa však vyskytujú za našimi hranicami, kde ich prináša pomerne výrazný studený front.

Do našej oblasti opäť prúdi teplejší, no predovšetkým vlhší vzduch. Teploty už na našom území začali prekračovať hranicu +30 °C a to hneď na viacerých miestach, pričom krátko po 14:00 máme najteplejšie v Dudinciach, kde už teplota prekročila +34 °C. Vyššie by sme však už nemali ísť.

Teplý a vlhký vzduch je však príznačný ešte niečím iným. Takýto vzduch sa počas denného prehrievania veľmi dobre labilizuje a v tomto labilnom vzduchu následne vznikajú prehánky a búrky. Tie máme aktuálne predovšetkým v Banskobystrickom kraji a to predovšetkým v oblasti Revúcej, kde už udrelo niekoľko stoviek bleskov.

Búrky, ktoré sa vyskytujú na strednom Slovensku sú sprevádzané intenzívnejším dažďom, no nateraz výdatné zrážky problémy nespôsobujú, a tak by to malo aj zostať.

 

Oveľa výraznejšia búrková činnosť sa však vyskytuje za našimi hranicami. Nepriaznivé počasie siaha až ku Viedni a Brnu.

Búrky prináša studený front

Stredná Európa je v týchto chvíľach rozdelená na dve časti a na príčine je studený front. Pred týmto studeným frontom prúdi do našej oblasti spomínaný teplý vzduch od juhozápadu, ktorý dvíha teploty až nad +30 °C.

Studený front sa však tiahne cez Česko a Rakúsko a prináša tu pomerne intenzívnu búrkovú činnosť. Najintenzívnejšie búrky sa vyskytujú na juhu Česka, kde meteorológovia vydali vysokú výstrahu 2. stupňa. Hrozia tu totiž prívalové zrážky, ktoré by mohli prinášať lokálne problémy v podobe povodní.

v oblasti Česka sa nachádzajú výrazné búrky
v oblasti Česka sa nachádzajú výrazné búrky

Čo čaká Slovensko?

Naše územie by dnes výraznejšia búrková činnosť nemala zasiahnuť. Dnešné búrky budú sústredené predovšetkým do oblasti hôr stredného Slovenska a hlavná búrková činnosť sa bude nachádzať za našimi hranicami.

 
 

Potenciál búrkovej činnosti na našom území je až v priebehu nočných hodín, kedy by sa zvyšky búrkového systému mohli dostať nad naše územie a zasiahnuť severné regióny. Búrky by však mali byť skôr slabšie.

Ďalšia vlna búrok čaká naše územie zajtra popoludní, no búrky by mali byť opäť sústredené len do oblasti stredného Slovenska. To zásadné čaká naše územie až v stredu. Studený front sa dá do pohybu a do našej oblasti prinesie vlnu silných búrok, po ktorých bude nasledovať ochladenie. Viac sa dozviete v mesačnej predpovedi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd