Búrky lámu stromy a padajú aj krúpy. Prívalové zrážky zaplavujú mestá a obce

Veronika Salayová

Situácia ohľadom dnešných búrok začína naberať nebezpečný smer. Búrky sú čoraz intenzívnejšie a páchajú už aj prvé škody. 

Na strednom Slovensku sa od poludnia rozmohli búrky, ktorých je stále viac a viac. Tieto búrky sú bleskovo veľmi aktívne a stávajú sa aj čoraz nebezpečnejšími.

Pri búrkach padajú drobné krúpy, silnie vietor a padá množstvo vody. Práve intenzívny lejak je najväčším problémom dnešných búrok, ktoré sú skôr stacionárne.

Znamená to, že búrky sa hýbu len veľmi pomaly a na jedno miesto prinášajú veľké úhrny zrážok. Búrky na severe Slovenska už stihli zatopiť jednu z ciest medzi dvomi obcami a búrky vyčíňajú aj naďalej.

 

Polámané stromy aj krúpy

Nebezpečná situácia je aj v Handlovej, kde búrky dokonca lámu stromy a prehnalo sa tu aj drobné, ale za to intenzívne krupobitie. 

Podľa amatérskych zrážkomerných staníc v tejto oblasti spadlo už vyše 50 mm zrážok, hoci podľa oficiálne stanice SHMÚ to bolo „len“ 28 mm. 

Dnešné búrky môžu byť veľmi teda naďalej nebezpečné a ešte nepoľavujú. V jadrách búrok nie je vylúčený výskyt aj výskyt väčších krúp. 

Oveľa nebezpečnejšia bude dnes statickosť búrok a zosilnený vietor. Podľa nášho čitateľa v Handlovej sa tu silný vietor sa vyzúril a vyvrátil aj niekoľko stromov. 

 

Dnešné búrky budú teda nebezpečné najmä množstvom vody, ktoré prinesú, preto pozor na ďalšie povodne a záplavy. Polohu búrok a zrážok sleduje na iRadare.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd