Búrky doslova vybuchujú nad Slovenskom, no bude to ešte horšie. Pozrite si kedy

Búrky doslova vybuchujú nad Slovenskom, no bude to ešte horšie. Pozrite si kedy
Peter Minárik

Nad Slovenskom sa aktuálne tvoria mimoriadne stacionárne búrky, ktoré doslova vybuchujú nad našim územím. V nadchádzajúcich hodinách môžete očakávať ďalšiu vlnu búrok, ktoré budú neorganizované. Organizovanejšie búrky by mali zasiahnuť západné Slovensko vo večerných hodinách

Zažívame ďalší, veľmi teplý deň, ktorý je však aj mimoriadne nepríjemný a to vplyvom vysokej vlhkosti, ktorá sa nachádza nad našim územím a ktorá spôsobuje mimoriadne dusné počasie.

Toto dusné počasie je síce nepríjemné na pocit, no je ako stvorené pre vznik nebezpečných búrok. Hovoríme o nebezpečnej situácii preto, pretože predpovedať lokáciu a čas, kde sa búrky vyskytnú je dnes takmer nemožné, Búrky totiž môžu doslova vybuchnúť nad konkrétnou lokalitou a priniesť extrémne poveternostné sprievodné javy.

Dnes už takto búrky vybuchli na niekoľkých miestach. Najsilnejšie búrky máme aktuálne pri Sečovciach na východe a pri Dudinciach na juhu stredného Slovenka, kde búrka rýchlo vznikla a nad oblasťou sa udržuje už niekoľko desiatok minút. Okrem krúp prináša aj intenzívne prívalové zrážky. Úhrny už dosiahli niekoľko desiatok milimetrov.

Ešte horšie to bude popoludní

V nadchádzajúcich minútach a hodinách rozhodne so zlepšením počasia nepočítajte. Môžeme však lokalizovať oblasti, kde to môže byť teraz najhoršie. Búrky sa do sobotňajšieho večera môžu vyskytovať predovšetkým nad stredným a východným Slovenskom.

 

Počítajte s neorganizovanými a skôr stacionárnymi búrkami, ktorých nebezpečenstvo bude predovšetkým v podobe prívalových zrážok.

Búrky pre svoj vznik čerpajú energiu z mimoriadne labilného vzduchu, ktorý je vysoko energický. Dynamika je však slabá, a tak búrky, ktoré aktuálne máme nad našim územím sa pohybujú len veľmi pomaly a takto to bude aj nadchádzajúce hodiny.

Západ čaká vlna búrok večer

Na západe Slovenska, kde aktuálne máme prevažne slnečné počasie sa v nadchádzajúcich hodinách očakávajú búrky len sporadicky a to predovšetkým v Podunajskej nížine.

 
 

Dôležité však bude sledovať vývoj v oblasti východného Rakúska, kde v druhej polovici popoludnia a k večeru začne dochádzať k tvorbe intenzívnych búrok. Tie by sa mohli viazať a vytvoria rozsiahlejší búrkový systém, ktorý by vo večerných hodinách mal začať postupovať nad západné Slovensko, kde sa búrky očakávajú až do neskorších nočných hodín. S búrkami treba počítať aj v noci. Dusno by sa totiž malo zintenzívniť.

Dnešné búrky hrozia predovšetkým prívalovými zrážkami, ktoré môžu napáchať škody. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred nástrahami počasia vďaka poisteniu. Vyplňte nezáväzný formulár a vďaka nám teraz môžete získať zľavu na existujúce aj nové poistné zmluvy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
23 °C / 10 °C
Mária
Zajtra
Dážď
19 °C / 8 °C
Ctibor
Sobota
Dážď
14 °C / 3 °C
Ľudomil
Nedeľa
Dážď
13 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
18 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
19 °C / 3 °C
Olympia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd