BÚRKY dnes sužovali východ, takéto škody napáchali. K večeru sa situácia upokojuje

Ema Bazhaykin

Zatiaľ čo východ Slovenska dnes od poobedných hodín sužovali nebezpečné búrky, na západe a strede zas čelili vysokým teplotám. K večeru sa búrková situácia začína upokojovať. 

Tak ako po iné dni, aj dnes sužovali Slovensko búrky, ktoré sa tvoria vplyvom teplého vzduchu. Ten sa rýchlo labilizuje, čím dochádza ku kopovitej oblačnosti a búrky tak vznikajú pomerne ľahko.

Inak tomu nebolo ani dnes. Po búrlivej noci a ráne na strednom a východnom Slovensku, sa dnes búrky v oveľa väčšej sile ukázali už krátko popoludní. Začali úradovať na severe stredného Slovenska, z kadiaľ postupovali ďalej na severovýchod.

Medzitým sa formovala ďalšia búrková línia u susedov v Maďarsku, ktorá v ďalších hodinách naplno zasiahla okolie Košíc. Až k večeru postupovala ďalej na severovýchod a vyzerá to tak, že postupne ustáva. 

Radary na našom území za dnešný deň zaznamenali vyše 37 000 bleskových výbojov.

 

Búrky dnes opäť napáchali škody

Búrky dnes prinášali nebezpečné sprievodné javy ako intenzívne prívalové zrážky, vysokú bleskovú aktivitu, silný nárazový vietor aj krupobitie.

Hneď z rána začala po zásahu blesku horieť stodola v obci Brezovička v Sabinovskom okrese. Majiteľku musela ošetriť záchranka, na miesto boli privolaní hasiči.

V poobedných hodinách sa silné búrky prehnali Liptovom, kde v obci Liptovská Teplička horzilo vyliatie miestneho potoka. Neskôr búrky bičovali okres Stará Ľubovňa, ktorou sa prehnali intenzívne zrážky, kde zrážkomerné stanice k 15:00 h namerali na niektorých miestach takmer 50 mm zrážok.

Obcou Kolačkov sa prehnal veľmi silný lejak, následkom čoho sa vylial miestny kanál, ktorý zaplavil ulicu.

V Podolínci či v obci Plaveč padali krúpy o veľkosti golfových loptičiek. Veľké krúpy padali v Nižnom Slavkove.

 

Pre lejak a krúpy museli byť dokonca prerušené preteky traktorov v obci Brezovica. Pod silným krupobitím bolo prakticky nemožné dostať sa divákom z otvoreného priestranstva do bezpečia.

V obciach medzi Prešovom a Košicami došlo k niekoľkým pádom stromov a konárov. V oblasti zaznamenali meteorologické stanice poryvy vetra na úrovni 50 až 60 km/h. Silný vietor lámal stromy aj v Medzilaborciach.

Vyvrátený strom v Medzilaborciach
Vyvrátený strom v Medzilaborciach, foto: Kornélia Krajňáková

Intenzívne zrážky zas spôsobili lokálne záplavy v obci Soľ v okrese Vranov nad Topľou.

Východ sužovala supercela, západ a stred zas vysoké teploty

V oblasti východného Slovenska dnes zúrili nebezpečne silné supercelárne búrky. Tie ako prvé zasiahli oblasť Starej Ľubovne. Silné búrky tu prinášali krúpy z ktorých najväčšie mali priemer 4 cm.

Mimoriadne teplý vzduch na východe Slovenska dnes dvíhal teploty vysoko nad hranicu +30 °C a na juhovýchode atakovali teploty až +35 °C. Slnečné žiarenie prehrievalo veľmi teplý vzduch, ktorý sa následne labilizoval.

 

Nad východným Slovenskom sa tak nachádzala vysoko-energetická vzduchová hmota, v ktorej sa tvorili mimoriadne intenzívne búrky sprevádzané lejakom, no predovšetkým veľmi veľké krúpami.

Iná situácia dnes bola na západnom a strednom Slovensku, kde prevažovalo horúce, jasné počasie a teploty tu vystúpili nad +35 °C.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd