Búrky čoskoro udrú v plnej sile. Toto je čas, od kedy treba s nimi počítať

Búrky čoskoro udrú v plnej sile. Toto je čas, od kedy treba s nimi počítať
Peter Minárik

Dnes popoludní udrú búrky na naše územie opäť a to vo výraznejšej miere, ako počas ranných hodín, kedy nás zasiahla prvá vlna búrok. Aktuálne sa začína vzduch v našej oblasti labilizovať a v tomto labilnom vzduchu sa začína vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa sformujú poobedňajšie búrky.

V nočných hodinách sa nad severozápadným Maďarskom sformoval búrkový systém, ktorý postupoval smerom k severu a v súlade s predpoveďami v ranných hodinách dorazil aj nad naše územie. Búrky priniesol tento búrkový systém predovšetkým do západnej časti Slovenska.

Detekcia bleskov zaznamenala v priebehu ranných hodín na našom území takmer 2500 bleskových úderov.

zaznamenané blesky na našom území
zaznamenané blesky na našom území, zdroj: blesky.bourky.cz

Situácia sa aktuálne upokojila a na väčšine Slovenska máme slnečné a teplé počasie, no len dočasne. V priebehu nasledujúcich hodín nás čaká ďalšia vlna búrok, ktoré budú aj intenzívnejšie.

Pozor na nebezpečné búrky

Nad Balkánom sa nachádza výšková tlaková níž, ktorá zabezpečuje do našej oblasti príliv teplého a vlhkého vzduchu od juhu. Práve táto vzduchová hmota sa aktuálne počas slnečného svitu labilizuje a v tejto labilnej vzduchovej hmote budú počas popoludňajších hodín vznikať prehánky a búrky.

 

Po 16:00 treba počítať s prvými prehánkami a s búrkami v oblasti severného Slovenska. Búrky sa očakávajú predovšetkým na severe Žilinského kraja a výnimočne aj na severe Prešovského kraja. Pôjde o stacionárnejšie búrky, ktoré budú sprevádzané prívalovými zrážkami.

Pre nás najzaujímavejšie je sledovať vývoj v oblasti Maďarska. Tu dochádza k tvorbe búrok, ktoré postupujú smerom k severu nad naše územie. 

Okolo 16:00 až 17:00 by sa prvé búrky mohli objaviť aj na juhu Podunajskej nížiny, pričom tieto búrky začnú vytvárať búrkový systém. Ten by podvečer mal postupovať cez západné Slovensko smerom nad Moravu.

Okolo 18:00 by mohol byť sformovaný naprieč Podunajskou nížinou už celkom kompaktný búrkový systém, ktorý bude prinášať lejak a výnimočne aj krúpy. Pri búrkových systémoch je však najnebezpečnejší nárazový vietor, ktorý má potenciál páchať aj materiálne škody.

Búrky hrozia aj v noci aj ráno

V priebehu nočných hodín by mala búrková aktivita na našom území postupne slabnúť, no bez búrok úplne nezostaneme.

 

 

 

Aj počas noci treba počítať výnimočne s možnosťou tvorby búrok. Zajtra ráno sa môže zopakovať podobná situácia aká nastala dnes, len v oblasti východného Slovenska, kde taktiež hrozia ranné búrky.

V nadchádzajúcich hodinách tak počítajte na Slovensku s postupnou tvorbou búrok, ktoré sa čakajú najmä na západe krajiny, kde budú búrky intenzívnejšie. Sformovať by sa mal búrkový systém a najbúrlivejšie bude dnes podvečer a večer. Detailnejšie informácie o tom, v ktorých okresoch dnes hrozia búrky nájdete na mape TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd