BÚRKY čoskoro opäť udrú a to aj na Slovensko. V týchto oblastiach to bude najhoršie

BÚRKY čoskoro opäť udrú a to aj na Slovensko. V týchto oblastiach to bude najhoršie
Peter Minárik

Studený front dnes v plnej miere ovplyvní počasie aj na Slovensku. Pripraviť sa treba na vlnu intenzívnych búrok, pričom situácia bude podobne nebezpečná ako počas včerajšieho dňa. Hrozia veľké krúpy, prívalové zrážky aj silný vietor.

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje studený front, ktorý prináša vlnu intenzívnych búrok. V uplynulých hodinách zasiahli intenzívne búrky susedné Česko a čiastočne aj Rakúsko. Minimálne v Česku išlo o jedny z najintenzívnejších búrok roka.

Hasiči počas včerajšieho dňa zaznamenali stovky výjazdov a to predovšetkým k popadaným stromom, ktoré lámal nárazový vietor s rýchlosťou až okolo 90 km/h. Veľmi extrémne boli krúpy, ktoré v Česku padali. Tie dosahovali priemer niekoľkých centimetrov a zaznamenané boli dokonca až 10 cm krúpy.

v Česku padali 10 cm krúpy
v Česku padali 10 cm krúpy, foto: F. Faktor

Dnes sa celé ťažisko búrok presunie nad naše územie a silné búrky hrozia aj na Slovensku. Začne to už o pár hodín.

Búrky čakajte už od rána

Nad našim územím sa aktuálne nachádza studený front, pred ktorým do našej oblasti vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu. Ten je zároveň mimoriadne vlhký, čo dopomáha energii, ktorú búrky potrebujú pre svoj rozvoj.

 

Búrky sa už čoskoro začnú objavovať v oblasti západného Slovenska a postupne sa rozšíria nad celé naše územie. Dopoludnia s búrkami počítajte predovšetkým nad západným a stredným Slovenskom.

V priebehu popoludnia intenzívne búrky na západe a strede Slovenska ustanú a sústredené budú do oblasti východného Slovenska, kde sa budú vyskytovať až do večerných hodín.

Čakajte najmä krúpy a lejaky

Dnešné búrky budú podobne extrémne, ako počas včerajšieho dňa v Česku. Najextrémnejšie búrky sa očakávajú v bordovej oblasti, teda predovšetkým v Maďarsku a čiastočne na juhu Slovenska.

očakávané riziko búrok
očakávané riziko búrok
 

V týchto oblastiach je riziko veľmi veľkých krúp, ktorých priemer by mohol presiahnuť aj 5 cm. Vo zvyšných oblastiach treba počítať s možným výskytom prívalových zrážok, silných poryvov vetra a krúp s priemerom 2 až 3 cm.

Dnešný deň tak prinesie na naše územie vlnu intenzívnych búrok, no za nimi nastane zmiernenie horúčav a mierne ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd