Búrky cez noc lámali stromy. Od búrok si neoddýchneme ani dnes. Kedy udrú znovu?

Búrky cez noc lámali stromy. Od búrok si neoddýchneme ani dnes. Kedy udrú znovu?
Veronika Salayová

V nedeľu večer a počas noci sa prehnal naším územím studený front, ktorý priniesol poriadnu bleskovú šou, pričom búrky úradovali na strednom Slovensku až do ranných hodín. Aké počasie nás čaká dnes. Opäť sa pripravte na búrky...

Včerajší prechod studeného frontu cez naše územie priniesol výraznú bleskovú aktivitu, výdatné zrážky, ale aj silný vietor. Ten dokonca páchal aj škody.

Škody v dôsledku vetra však neboli veľké a prevažne išlo o vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré spadli na vozovky. Podľa dostupných informácií sú aktuálne ranné cesty prejazdné, keďže hasiči a cestári sa počas noci postarali o ich promptné odstránenie. 

Čo sa týka zrážok, aj tých nebolo málo. Najviac zrážok búrka priniesla do Stredných Plachtiniec, kde napršalo 52 m zrážok. Pomerne vysoké úhrny však zaznamenali mnohé zrážkomerné stanice na celom západnom Slovensku. Podľa amatérskych staníc spadlo na Záhorí a Považí okolo 60 mm zrážok. 

 

Počas nočných búrok sa objavilo aj výraznejšie krupobitie. Supercela sa prehnala okresom Nové Zámky a následne postupovala do oblasti Nitry. Táto búrka bola nebezpečná tým, že okrem vysokého počtu bleskov prinášala aj krúpy, ktorých priemer presahoval veľkosť 2 cm.

Krúpy padali v obci Rastislavice, kde búrka trvala zhruba 30 minút. Okrem krúp sa vyskytol aj silný vietor, ktoré lámal konáre a haluze. V okolí Vrábel v dôsledku silného vetra taktiež padali konáre a stromy na vozovku, a rovnako tak ak v Kanianke, kde už v ranných hodinách smerovali hasiči, aby strom z cesty odstránili. 

Kanianka
Kanianka, foto: Evelinka Balnová/Dopravný servis Prievidza

Búrlivo bolo počas celej noci a aj dnes ráno, pričom posledné búrky boli aktívne ešte o 6.00 hod na juhu stredného Slovenska. Spolu udrelo takmer 5 000 bleskov.

Búrky udrú aj dnes

Za studeným frontom sa nám dnes mierne ochladilo a vymizlo aj dusné počasie, ktoré bolo už priam neznesiteľné. Dnes ráno sa nám po nočných búrkach lepšie dýcha a aj teploty budú dnes o niečo miernejšie.

Dnes očakávame prevažne polooblačno až oblačno. Už v priebehu poludnia sa bude vyvíjať kopovitá oblačnosť a následne sa začnú tvoriť prehánky a búrky, a to najmä na západe a severe Slovenska. 

 

Aj dnes teploty vystúpia nad +30 °C, no na pocit bude dnes príjemnejšie ako to bolo v predošlých dňoch. Búrky budeme pre vás sledovať aj dnes. 
 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd