Búrky a lejaky máme za hranicami. V tejto časti Slovenska zabudnite v sobotu na LETO

Búrky a lejaky máme za hranicami. V tejto časti Slovenska zabudnite v sobotu na LETO
Peter Minárik

Na Slovensku zavládlo pokojné počasie bez búrok, no víkend nezačne zrovna priaznivým počasím. Počasie ovplyvní tlaková níž, ktorá prinesie veľa oblačnosti a na naše územie aj zrážky.

Konečne zažívame pravé letné počasie. Na pocit nie je dusno a teploty sa pohybujú na letných hodnotách. Nevyčíňajú ani búrky, ktoré sú až za našimi hranicami. Počasie v uplynulých hodinách mala pod kontrolou tlaková výš.

To sa teraz už zmení. Počasie nad alpskou oblasťou dnes ovplyvňuje brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá tu dnes prinášala desiatky milimetrov zrážok a intenzívne búrky. Nad našou oblasťou udrelo počas piatka viac ako 50 000 bleskov, pričom drvivá väčšina bleskov udrela nad Alpami.

dnešné zaznamenané blesky
dnešné zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Nepriaznivé počasie sa bude v širokej oblasti Álp vyskytovať aj počas soboty. Čiastočné však zhoršenie počasia čaká aj Slovensko.

 

Víkend bude oblačný

Brázda nižšieho tlaku vzduchu začne ovplyvňovať počasie aj na našom území. V dôsledku toho sa už v noci z piatka na sobotu na väčšinu územia nasunie oblačnosť. Sobota tak bude oblačná.

Počas dňa sa však treba pripraviť aj na zrážky. V oblasti stredného Slovenska by dokonca mohli vzniknúť slabšie búrky, no na krajnom juhozápade sa treba pripraviť aj na slabší, niekoľkohodinový dážď. 

Ako však vidieť na mape zrážok, tak tie najintenzívnejšie zrážky sa budú stále nachádzať nad Alpami.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok
 

Letné počasie si niekde dá pauzu

Vplyvom veľkej oblačnosti by teploty v sobotu nemali na našom území prekračovať hranicu +30 °C. Dokonca na juhozápade krajiny bude ešte chladnejšie. Maximálne teploty by sa mali pohybovať do +25 °C.

očakávané maximálne teploty počas soboty
očakávané maximálne teploty počas soboty

Sobota tak v oblasti juhozápadného Slovenska nebude stvorená na letné aktivity pri vode alebo vonku. Pocitovo totiž bude chladnejšie a predovšetkým na krajnom juhozápade bude aj pršať.

Počas nedele by sa však mala oblačnosť opäť zmenšovať a na Slovensko sa, vrátane juhozápadu vrátia aj letné teploty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
31 °C / 15 °C
Alica
Zajtra
Skoro jasno
31 °C / 13 °C
Marianna
Nedeľa
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Miriama
Pondelok
Dážď
27 °C / 13 °C
Martina
Utorok
Dážď
22 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Prehánky
24 °C / 10 °C
Bystrík
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd