Búrkam dnes ešte nie je koniec. Onedlho udrú ďalšie. Kde a kedy?

Ema Bazhaykin

Doobedie sa na juhozápade Slovenska nieslo v duchu silných búrok. Aj keď postupne ustali, na dnes ešte ničomu nie je koniec a onedlho nás čaká ďalšie kolo. Kedy a kde by ste mali s búrkami počítať?

Búrky dnes úradujú na juhozápade a západe už od skorých ranných hodín. Okolo 6:00 h dorazil búrkový systém z Maďarska do okolia Nových Zámkov, neskôr začalo byť búrlivo aj v Bratislave. Búrkový systém postupoval územím ďalej na sever.

Krátko po 7:00 h dorazila na juh stredného Slovenska ďalšia búrka, ktorá sa sformovala v Budapešti, a najviac úradovala v okolí Levíc. Od rána udrelo na juhu nášho územia už vyše 2 400 bleskov.

Aktuálne sa však búrková situácia na celom Slovensku upokojuje a na celom území je jasno až polojasno. Nie však nadlho.

 

Búrky sa vrátia už čoskoro

Počas popoludnia nás však čaká ďalšia vlna búrok. Búrková činnosť sa bude rozmáhať nad celým Slovenskom, a to predovšetkým v oblasti hôr.

Počasie je dnes pod vplyvom nižšieho tlaku, ktorý v našej oblasti zabezpečuje príliv teplého a vlhkého vzduchu. Očakáva sa, že v labilnom vzduchu sa popoludní začnú tvoriť ďalšie, tentokrát stacionárne búrky.

 

Pozor pred nebezpečnými sprievodnými javmi

Pred nebezpečnými búrkami dokonca varuje aj predpovedná služba Estofex. Pre západ a časť stredného Slovenska vydala varovanie 2. stupňa.

„Pre Slovensko, Maďarsko, väčšinu Balkánu a stredné Taliansko je vydaný 1. a 2. stupeň pre nadmerné konvektívne zrážky, veľké krúpy a silné konvektívne nárazy vetra,“ uvádza na webe Estofex.

Očakávaná intenzita búrok v našej oblasti
Očakávaná intenzita búrok v našej oblasti, zdroj: Estofex

Najsilnejšie búrky by sme mali zaznamenávať medzi 15:00 až 20:00 h. Búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami a v jadrách búrok treba počítať aj s možnými krúpami.

Viac o nebezpečenstve v jednotlivých okresoch nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd