Búrka za Bratislavou spôsobila škodu za viac ako milión eur. Krupobitie zničilo všetko

Veronika Salayová

Piatkový búrkový komplex, ktorý sa z Rakúska dostával nad Bratislavu, spôsobil obrovské škody. Krupobitie zničilo veľkú plochu poľnohospodárskej pôdy a škody sú po vyčíňaní búrky obrovské. 

Z Rakúska k nám počas včerajšieho poobedia zamieril mohutný búrkový systém, ktorý sa dostal aj nad územie Slovenska, avšak už v oslabenej forme.

Včera zasiahli predovšetkým krajné juhozápadné a južné okresy Slovenska, no nebezpečné sprievodné javy už tieto búrky nepriniesli.

Najsilnejšie búrky vrátane superciel však vyčíňali tesne za našimi hranicami, kam priniesli početné blesky a intenzívnejšie zrážky. Známe mestá okolo Neziderského jazera pokryla vrstva krúp.

 
 

Práve neďaleko Bratislavy vyčíňala silná supercela, ktorá priniesla aj veľmi intenzívne krupobitie. To zasiahlo poľnohospodársku oblasť v Burgenlande, kde krupobitie zničilo doslova všetko.

Krúpy zasiahli vinice hneď za Bratislavou

Spadlo veľké množstvo ľadových krúp o veľkosti 1 až 2 cm a zasypali veľkú plochu tamojších viníc. Postihnutých je 5 000 hektárov pestovateľskej plochy, a to najmä v Neziedl am See a okolí Eisenstad.

Pestovatelia viniča majú po včerajšej skaze hlavu v smútku. Škoda sa podľa prvotných odhadov rakúskych poľnohospodárov odhaduje na 1,3 milióna eur.

Táto udalosť sa výrazne podpíše aj pod tohtoročnú úrodu a následne aj množstva rakúskeho vína, čo sa môže odzrkadliť aj na samotnej cene tohto moku z týchto vinohradov.  

 

Odborníci očakávajú, že v budúcnosti budú extrémy v počasí čoraz intenzívnejšie a častejšie v dôsledku klimatických zmien. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd