Popadané stromy a obmedzenia v doprave: Víchrica JITKA už úraduje

Popadané stromy a obmedzenia v doprave: Víchrica JITKA už úraduje
Zuzana Macháčová

Víchrica JITKA už naplno úraduje v Nemecku a spôsobuje rozsiahle škody. Nepriaznivé počasie robí problémy aj u nás. 

Nemeckom sa preháňa víchrica JITKA. Na pobreží a vo vyšších polohách meteorologické modely dnes predpovedajú silné poryvy vetra o sile hurikánu.

Popadané stromy

JITKA už stihla spôsobiť škody a obmedzenia v železničnej a trajektovej doprave na severe Nemecka. Postihnuté sú najmä spolkové krajiny ako Hamburg, Šlezvicko-Holštajnsko a Meklenbursko-Predné Pomoransko.

Dnes došlo v Hamburgu k nehode na linke metra 1 v dôsledku spadnutého stromu na koľaje. Podľa informácií Hamburger Hochbahn AG vlak už nestihol včas zabrzdiť a strom prešiel. Náhradné autobusy sú teraz organizované medzi zastávkami Großhansdorf a Ahrensburg West. 

Avšak nie je jasné, ako dlho budú práce na tratiach trvať. Vo vlaku sa v čase nešťastia nachádzalo 5 cestujúcich, našťastie, sa nikto nezranil. V rámci bezpečnostných opatrení spoločnosť Hochbahn AG obmedzila rýchlosť metra na nadzemných trasách na 80 km/h. Cestujúci by mali počas dňa počítať so zdržaním.

Obmedzená doprava

V stredu v dôsledku nepriaznivého počasia dochádza k rôznym zmenám a zrušeniam trajektových spojení medzi Dagebüllom a ostrovmi Amrum a Föhr. Niektoré spojenia medzi ostrovmi a pevninou boli ráno zrušené.

Diaľnica 21 bola v stredu ráno úplne uzavretá južným smerom od Bad Oldesloe, okres Stormarn. Podľa policajných informácií v dôsledku silného vetra spadol strom na cestu. Stromu sa muselo vyhýbať aj niekoľko áut a jedno z nich bolo poškodené. Nikto sa nezranil.

Južný pruh je naďalej úplne uzavretý a doprava je odklonená z Leezen, okres Segeberg. Práce ohľadom odstraňovania popadaných stromov na cestách stále pokračujú.

JITKA na Slovensku

Búrka JITKA ovplyvňuje počasie aj na Slovensku. Prináša veľmi nepriaznivé počasie ako mrznúci dážď, sneženie a poľadovicu. 

Hneď od rána sneženie a poľadovica spôsobili mnoho problémov na cestách. Horský priechod Donovaly je stále uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov. Za Párnicou v smere do Kraľovian je na ceste spadnutý strom. 

V okresoch Piešťany, Hlohovec, Trnava, Krupina, Kežmarok a Stará Ľubovňa sa stále na cestách vyskytuje poľadovica. V Sečovciach v smere na Dargov je cesta neprejazdná v dôsledku nehody kamiónu. V okrese Námestovo sa na cestách vytvárajú snehové jazyky.

Na ceste Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá. Na Čertovici v stúpaní z Brezna sa šmýkajú kamióny. Dávajte si preto na cestách pozor, jazdite opatrne a buďte trpezliví. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd