Búrka doslova spláchla obec. Ľudí museli aj evakuovať

Dominik Cenkner

O intenzívnych búrkach, ktoré v nedeľu zasiahli našu oblasť sme vás už informovali vo včerajšom spravodajstve. Dnes však máme k dispozícii ďalšie informácie a videá, ktoré ukazujú, aká silná môže byť búrka. Lejaky jednu obec doslova spláchli. Niekoľko ľudí museli aj evakuovať.

Včera na východ Českej republiky dorazili veľmi silné búrky. Spočiatku sa vyskytovali aj krúpy s priemerom viac ako 5 cm, o čom sme informovali v tomto článku, hlavne pri hraniciach s Rakúskom.

Následne búrky prinášali hlavne veľmi silné nárazy vetra a prívalové zrážky. Ako informuje web inpocasi.cz, najvyššie úhrny sa vyskytli v Zlínskom kraji a okolí, kde spadlo na mnohých miestach viac než 60 mm zrážok, ojedinele aj okolo 90 mm.

Došlo tak k plošnému vzostupu hladiny riek s dosiahnutím 1. alebo aj 2. stupňa povodňovej aktivity, výnimočne bol hlásený aj 3. SPA. Hasiči mali v súvislosti s počasím plné ruky práce.

 

Obec doslova spláchla búrka

Meteorológovia v noci vydali pre niekoľko regiónov na východe krajiny výstrahu na povodňové ohrozenie s extrémnym stupňom nebezpečenstva. Na Vyškovsku museli hasiči po výdatnom daždi evakuovať niekoľko ľudí zo zatopených domov.

Kým rieka Moštěnka dnes ráno už klesala a pred 06:00 sa dostala na druhý stupeň, Veľká Haná ešte stúpala. Druhého povodňového stupňa dosiahla Haná vo Vyškove v Juhomoravskom kraji, Vsetínska Bečva v Jarcovej v Zlínskom kraji alebo Brodečka v stanici Otaslavice v Olomouckom kraji. Na Vyškovsku po búrke a výdatnom daždi sa v nedeľu neskoro večer rozvodnil potok Hviezdlička, z neďalekých Miloniciach evakuovať niekoľko ľudí.

Po polnoci juhomoravskí hasiči uviedli, že v Miloniciach zriadili evakuačné stredisko, v ktorom zostalo osem ľudí. Voda potom pomaly opadala.

Hasiči monitorovali tiež stúpajúcu vodu pod železničným mostom v Nesoviciach. Niekoľko zatopených domov evidovali aj v Ivanoviciach na Hanej. Na Vysočine mali hasiči kvôli búrkam viac ako sto výjazdov, najviac na Třebíčsku, nasledovalo Žďársko. Najčastejšie odpratávali spadnuté stromy. V Okarci spadol strom na stan, jeden človek utrpel zranenie.

 

Po prechode studeného frontu sa situácia v Českej republike upokojila. Dnes sa búrky sústredia na východné Slovensko. Situáciu pozorne sledujeme v našom LIVE textovom prenose >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
24 °C / 11 °C
Miloslav
Zajtra
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd