Bude to náhle a rýchle. Počasie sa dnes rýchlo zmení

Bude to náhle a rýchle. Počasie sa dnes rýchlo zmení
Peter Minárik

Nedeľa začína s pomerne príjemným počasím, no to sa už o pár hodín prudko a náhle zmení. K nášmu územiu totiž mieri studený front, ktorý prinesie pomerne výraznú a predovšetkým náhlu zmenu.

Aktuálne si užívame príjemné slnečné počasie a teploty začínajú stúpať. Dnešné maximálne teploty sa v najteplejších lokalitách nášho územia môžu dostať až nad hranicu +35 °C, no teplé počasie nás nečaká počas celého dňa.

Už na poludnie sa začne počasie prudko meniť, a to smerom k horšiemu. Ak teda máte dnes plány v exteriéri, tak zbystrite.

Postúpi studený front

Od severozápadu sa k nášmu územiu blíži studený front, ktorý sa práve v týchto chvíľach nachádza nad Moravou a už krátko po poludní začne ovplyvňovať počasie aj na našom území.

 

Na studenom fronte sa dnes budú tvoriť slabšie búrky a zrážky. Front však nebude zrážkovo veľmi výrazný a očakáva sa, že zrážky prinesú úhrny v rádovo jednotkách milimetrov.

Najotáznejšou je blesková aktivita na fronte. Numerické modely síce počítajú s búrkami, no tie by dnes nemali byť príliš intenzívne a už rozhodne nebudú sprevádzané výrazne nebezpečnými sprievodnými javmi. Ak sa vyskytnú, tak len veľmi sporadicky.

 

Nebezpečný bude silný vietor

Prechod studeného frontu bude počas dnešného dňa sprevádzaný predovšetkým silným, nárazovým vetrom. Teplý južný vietor sa bude na fronte rýchlo meniť na chladnejší severozápadný, ktorý začne naberať na sile.

Vietor zosilnie pred príchodom frontu na celom našom území a jeho nárazy budú dosahovať rýchlosť 50 až 70 km/h. Na západnom Slovensku však môžu poryvy vetra prekonať aj rýchlosť 80 km/h.

Silný vietor môže spôsobiť menšie škody, no keďže povrchová vrstva pôdy je suchá, tak predovšetkým na poliach môžeme byť svedkami zvíreného prachu.

Dnes si teda dajte pozor na prudkú zmenu počasia a nezdržujte sa v blízkosti stromov. Hrozí totiž pád konárov a menších stromov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd