Bude to ešte horšie, ako sa čakalo. Nielen pekelné HORÚČAVY, ale teplo zhorší ešte toto

Bude to ešte horšie, ako sa čakalo. Nielen pekelné HORÚČAVY, ale teplo zhorší ešte toto
Peter Minárik

Slovensko od utorka čaká šnúra horúčav, ktorá sa na našom území udrží minimálne do soboty. Teploty sa dostanú nad tropickú hranicu, no vysoké teploty zhorší ešte jeden poveternostný parameter, ktorý sa postará nielen o horúčavy, ale o to, že horúčavy budú neznesiteľné.

Prvá tohtoročná šnúra horúčav je doslova pred bránami Slovenska. Od utorka nás čaká niekoľko veľmi horúcich dní, ktoré navyše budú na pocit veľmi nepríjemné. Prechádzka po vonku tak rozhodne nebude príjemná a neoddýchneme si ani v noci. Teda pokiaľ nemáte klimatizáciu.

Horúčavy budú atakovať až hranicu +35 °C

Utorok je prvým dňom, kedy teploty hneď na niekoľkých miestach nášho územia vystúpia nad hranicu +30 °C, čo je hranica definovaná pre tropický deň.

Prvý deň horúčav prinesie na Slovensko slnečné počasie s teplotami od +25 do +30 °C. Nad hranicu +30 °C sa dostanú teploty na západnom Slovensku a vo Východoslovenskej nížine, kde môže byť až do +32 °C.

očakávané maximá počas utorka
očakávané maximá počas utorka
 

Vyzerá to predbežne tak, že utorok bude zároveň jeden z tých najpríjemnejších dní.

V stredu bude ešte teplejšie a tridsiatky sa očakávajú aj v okolí Žiliny či Prešova. Maximálne teploty vystúpia na +28 až +32 °C, no vo Východoslovenskej nížine a na západnom Slovensku sa teploty dostanú až k +34 °C. Od ďalšej magickej hranice +35 °C budeme vzdialení len tesne.

očakávané maximá počas stredy
očakávané maximá počas stredy

Bude neznesiteľne teplo

Horúčavy s maximálnymi teplotami od +30 do +35 °C sa očakávajú aj vo štvrtok a v piatok. Teploty už príliš nahor nepôjdu, no v porovnaní so začiatkom týždňa budú oveľa neznesiteľnejšie.

Dôvodom je vyššia vlhkosť, ktorá sa od polovice týždňa čaká. Nad našu oblasť postúpi studený front, ktorý sa tu bude rozpadať a zabezpečí o čosi vlhší vzduch. Vplyvom toho bude stúpať pocitová teplota. Vlhkosť v kombinácii s horúčavami prinesú dusné, až veľmi dusné dni.

 
 

Prechádzka vonku tak rozhodne nebude ideálna. Tričká sa na vás budú doslova lepiť a príliš nepomôže ani vetranie. Jediným vykúpením bude klimatizácia.

Problémom je aj ďalší faktor. Nachádzame sa okolo slnovratu a deň je tak najdlhší. Dlhšie pôsobenie slnečných lúčov, prítomnosť vlhkého a teplého vzduchu spôsobí, že sa vzduch príliš neochladí ani v noci.

Pred nami sú tak nielen horúce, ale aj veľmi nepríjemné dni, ktoré zhorší dusno a najdlhší slnečný svit. Vykúpenie príde až počas víkendu v podobe studeného frontu, ktorý prinesie búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd