Bude to ešte horšie ako doteraz. Počasie bude extrémne

Bude to ešte horšie ako doteraz. Počasie bude extrémne
Peter Minárik

Slovensko čaká neznesiteľné a doslova extrémne počasie. Na vine sú čoraz vyššie teploty, no aj neustála prítomnosť vlhšieho vzduchu, ktorá prináša dusno a s ním rastie aj pocitová teplota. Už zajtra budeme atakovať nové extrémy.

V našej oblasti odštartovala vlna intenzívnych horúčav. Tá je síce miernejšia, ako sa pôvodne očakávalo, no aj tak bude extrémna. Pripomeňme, že ešte minulý týždeň nevylučovali numerické modely teploty aj na našom území siahajúce až ku +40 °C. Ako sme však informovali, tak realistickejší scenár počíta s teplotami okolo +37 až +38 °C.

Aktuálne predpovede toto naznačujú a po dnešnom mimoriadne horúcom dni, nás zajtra čaká extrémne horúci deň.

Počasie prinesie extrémne teploty

Dnešné maximálne teploty by sa na našom území mali pohybovať v intervale od +30 do +35 °C. V najteplejších lokalitách nášho územia nevylučujeme, že by sa teploty mohli výnimočne dostať až na hodnoty ľahko cez +35 °C.

 

V priebehu zajtrajšieho dňa však s istotou hranicu +35 °C prekročíme a tu sa teploty nezastavia. Podľa aktuálnych prepočtov numerických modelov nás zajtra čaká najteplejší deň týždňa.

Teploty na väčšine Slovenska vystúpia nad hranicu +30 °C, pričom na prakticky celom západe sa dostanú teploty až nad +35 °C. Najteplejšie by malo byť na juhozápade, predovšetkým v okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky, kde by sa teplota mohla dostať až na extrémnych +37 °C.

očakávané maximálne teploty počas stredy
očakávané maximálne teploty počas stredy
 

Na pocit bude nepríjemne

Vzduch, ktorý sa k nám dostáva je nielen teplý, ale aj vlhký. Tento vzduch k nám prináša pocitovo veľmi vysoké teploty a je veľmi dusno. Dusno je reprezentované parciálnym tlakom vodnej pary a ako vidieť na animácii, tak dusno sa očakáva prakticky celý týždeň a to najmä na západnom Slovensku.

Zajtra by však prechodne malo byť tak teplo, že vzduchová hmota sa mierne vysuší a dusno by sme na niekoľko hodín nemuseli mať ani na západe.

Všetky nadchádzajúce noci by však mali byť dusné a vaše byty na západe krajiny tak vyvetráte len veľmi ťažko.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd