Bude POLÁRNA žiara túto noc? V tomto čase a v tejto lokalite ju dnes môžete vidieť

Bude POLÁRNA žiara túto noc? V tomto čase a v tejto lokalite ju dnes môžete vidieť
Peter Minárik

Polárna žiara sa počas uplynulej noci vyskytla na celom Slovensku a pred nami je ďalšia noc, ktorá dáva nádej. Astronomické podmienky sú dokonalé, takže geomagnetická búrka stále prebieha. Na to, aby však bolo vidieť polárnu žiaru potrebujeme aj zmenšenú oblačnosť. Toto nás čaká dnes večer a v noci.

Piatkový večer sa stal pre mnohých pamätným a to v dôsledku silnej geomagnetickej búrky, ktorá dosiahla najvyššiu hodnotu G5, ktorá vykúzlila polárnu žiaru. Tú mnohí, nikdy v živote nevideli. Geomagnetická búrka však naviac aj naďalej na Zemi prebieha.

Aktuálne ide o najsilnejšiu geomagnetickú búrku za posledných 21 rokov. Navyše, presné dáta datujeme od roku 1991 a podľa vyhodnotení je toto druhá najsilnejšia búrka po udalosti z júla roku 2000.

Zatiaľ čo včera večer dosiahla geomagnetická búrka silu G5, v ranných hodinách poklesla jej intenzita na úroveň G4. Podľa aktuálnych dát ide o geomagnetickú búrku sily G3, čo je stále veľmi silná búrka, ktorá môže priniesť polárnu žiaru aj nad Slovensko. Astronomické podmienky sú tak veľmi dobré a budú pokračovať nielen v nasledujúcich hodinách, ale aj v nasledujúcich dňoch.

 
 

Polárna žiara bude túto noc na západe

Okrem astronomických podmienok potrebujeme aj tie meteorologické. Oblačnosť, ktorú aktuálne máme nad Slovensko bráni pozorovaniu polárnej žiary. Veľa oblačnosti sa nad Slovenskom bude vyskytovať aj nasledujúcu noc, ale nejaké pozitívne správy sa predsalen nájdu.

Počas noci by na strednom a východnom Slovensku mala byť polárna žiara viditeľná len ojedinele. Udeje sa tak len v prípade, ak sa prechodne, na pár minút vyčasí. Oblačnosť totiž nie je súvislá a nájdu sa v nej okná, ktoré by umožnili vidieť nejaké záblesky polárnej žiary. Oveľa vyššia pravdepodobnosť však bude na severe, v skorých ranných hodinách pred východom Slnka, kedy bude dochádzať k ďalšiemu zmenšovaniu oblačnosti.

Najvyššia pravdepodobnosť na pozorovanie polárnej žiary je v oblasti západného Slovenska. Aj tu však nebude úplne jasná obloha, no oblačnosť sa tu zmenší oveľa viac ako na zvyšku územia. Možnosť pozorovať polárnu žiaru bude možné na západe medzi 21:00 až 01:00. Potom by sa malo zatiahnuť.

V nedeľu budú oveľa lepšie podmienky

Pozorovanie polárnej žiary bude oveľa viac možné v nedeľu. Počas dňa sa totiž začne oblačnosť na našom území zmenšovať a dopoludnia sa vyjasní.

 

Podmienky naviac naznačujú, že geomagnetická búrka tak skoro neskončí. Na Slnku dochádza aj naďalej k pomerne veľkým erupciám a dokonca dnes došlo k najväčším erupciám za posledné hodiny.

Príchod koronálnej hmoty však trvá aj 2-3 dni, no je celkom zjavné, že keďže oblačnosť sa v nedeľu večer opäť zmenší

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Zajtra
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Polooblačno
31 °C / 10 °C
Patrik
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd