Bude dnes vidieť polárnu žiaru? Takto vyzerá predpoveď na noc

Bude dnes vidieť polárnu žiaru? Takto vyzerá predpoveď na noc
Veronika Salayová

Na Slnku došlo k viacerým mohutným erupciám, ktoré vymrštili prúd nabitých častíc smerom k Zemi. Očakávania hlavne pre dnešnú noc boli pomerne sľubné. Ako to teda vyzerá s polárnou žiarou? Uvidíme ju? 

Tento týždeň došlo k viacerým masívnym slnečným erupciám a prúd nabitých častíc z týchto silných erupcií smeroval zakaždým práve k našej planéte, čo nasvedčovalo tomu, že bude možné pozorovať polárne žiary aj mimo pólov.

Už v piatok nás zasiahol prvý prúd slnečnej plazmy, ktorý však nebol natoľko silný, aby vyvolal polárne žiary aj v nižších zemepisných šírkach, rovnako tak aj v sobotu. 

Dnešok však dával väčšiu šancu a ešte v piatok to vyzeralo tak, že celkom iste pôjde v nedeľu o silnú geomagnetickú búrku s priaznivými podmienkami pre pozorovanie polárnych žiar.

 
 

Predikcie boli viac než sľubné

V sobotu sa podľa predikcií NASA a NOAA očakávalo, že koronálna hmota zreaguje s magnetosférou Zeme a vyvolá geomagnetickú búrky triedy G3. Tento prúd nabitých častíc zo slnečnej erupcie X9 mal podľa prvotných predikcií niekoľkohodinové meškanie, no nakoniec dorazil.

Dnes síce táto plazma k Zemi dorazila, no jej dopad bol oveľa slabší, ako sa pôvodne očakávalo. Parametre a šance sa síce zvyšovali, ale len veľmi pomaly, a nestačilo to na silnejšiu geomagnetickú búrku. 

Nakoniec je verdikt jasný − polárne žiary síce budú, ale nie v našich zemepisných šírkach. Táto dnešná intereakcia nebola natoľko silná, aby vyvolala silnejšiu geomagnetickú búrku, takže polárnej žiary sa ani túto noc, žiaľ, na Slovensku nedočkáme.

 


Aj tento konkrétny prípad nám ukazuje, že vesmírne počasie je vrtkavé a nevyspytateľné − a aj keď dôjde k veľmi silnej slnečnej erupcii a vyvrhnutiu plazmy naším smerom, ešte to nemusí zákonite znamenať, že polárne žiary sa objavia aj mimo svojich zvyčajných oblastí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Maximilián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd