Bratislava začne stavať protipovodňové zábrany. Dunaj v centre dosiahne 3. SPA

Dominik Cenkner

Situácia na Dunaji sa výrazne zhoršuje. Môžu za to očakávané výdatnejšie zrážky v povodí Dunaja. V sobotu ráno zasadal v Bratislave krízový štáb. Po jeho zasadnutí sme sa dozvedeli, že v hlavnom meste začnú stavať protipovodňové bariéry. Dunaj v centre dosiahne 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA).

Najnovšie prognózy pozmenili očakávaný vývoj počasia. Rozsiahle zrážkové pole k nám prináša tlaková níž, ktorej stred sa posunul o zhruba 50 až 70 km západnejšie, ako naznačovali pôvodné predpoklady.

Tým pádom sa celé ťažisko zrážok presúva viac z Moravy a Záhoria nad Čechy a Alpy, kde by mohlo spadnúť až o 100 mm zrážok viac.

Predpovedný model ICON-D2, ktorý patrí k najpresnejším a má veľmi jemné rozlíšenie až 2,2 km, čím zachytáva doliny, hrebene hôr a aj možné javy ako náveterné efekty očakáva výrazne viac zrážok v povodí Dunaja. Jeho najnovšie výstupy naopak naznačujú mierne zlepšenie na severozápade Slovenska a na Záhorí.

Podľa aktualizovaných prognóz by mohlo v Alpách spadnúť až cez 400 mm zrážok. Dokonca vplyvom náveterného efektu by mohlo spadnúť výnimočne aj cez 500 mm.

očakávané celkové úhrny zrážok
očakávané celkové úhrny zrážok
 

V povodí Dunaja sa teda očakáva oveľa viac zrážok a zároveň sa v Alpách, kde v uplynulých hodinách napadli desiatky centimetrov snehu otepľuje a masa snehu sa začína topiť. Proces topenia sa zrýchli zajtra.

Bratislava začne stavať protipovodňové zábrany

Pre bratislavský úsek Dunaja má od nedele (15. 9.) rána platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) po sobotňajšom zasadnutí krízového štábu. O vyhlásenie ich podľa jeho slov požiadal Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý chce začať stavať hrádze v hlavnom meste.

Pre rieku Morava bude v sobotu od 10.00 h platiť tretí stupeň povodňovej aktivity. Situácia na rieke je však podľa ich slov v sobotu pokojnejšia a k vyliatiu by nemalo prísť.

Počasie zamestnáva záchranné zložky

Situácia na našom území je v sobotu dopoludnia relatívne pokojná. Výdatnejšie prší len na severozápade Košického kraja.

Počasie zamestnávalo záchranné zložky najmä počas nočných hodín. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči zasahovali od piatka (13. 9.) do soboty rána pre nepriaznivú poveternostnú situáciu v Bratislavskom kraji (BSK) 124-krát. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

 

„Príslušníci hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta SR Bratislavy zasahovali 51-krát, príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Malackách zasahovali dvakrát a príslušníci z Okresného riaditeľstva HaZZ v Pezinku zasahovali trikrát. V ostatných prípadoch zasahovali členovia dobrovoľných hasičských zborov,“ priblížil. Hasiči zasahovali najmä pri spadnutých stromoch. Tie odstraňovali z ciest, chodníkov aj vozidiel.

V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zasahovali od piatkového (13. 9.) do sobotného rána v súvislosti s nepriaznivým počasím celkovo 103-krát. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

„Išlo o odstraňovanie popadaných stromov z cestných komunikácií, naklonených stromov, ktoré ohrozovali premávku a odčerpávanie vody,“ priblížila hovorkyňa s tým, že do zásahov sa okrem profesionálnych hasičov zapojili stovky členov dobrovoľných hasičských zborov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd