Bratislava začína stavať protipovodňové hrádze. Po Dunaji ide 30-ročná povodeň

Veronika Sádovská

 Situácia sa zhoršuje a v Bratislave začínajú stavať na viacerých miestach protipovodňové zábrany. Od zajtrajšieho rána bude v meste platiť 3. stupeň povodňovej aktivity.

Počas celého víkendu budú v našom hlavnom meste stavať protipovodňové zábrany v súvislosti s nepriaznivým počasím a vyhláseným 3. stupňom povodňovej aktivity, ktorý bude platiť od zajtrajšieho rána, 6. hodiny.

Postupne na viacerých miestach postavia zábrany a zároveň s vlastníkmi nehnuteľností v záplavových územiach budú komunikovať záchranné zložky a miestne orgány.

 

Zábrany budú stavať postupne

S hradením začínajú už dnes a to na viacerých miestach pozdĺž Moravy, hlavne medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou.

Pokračovať budú zajtra ráno v okolí Karloveskej zátoky, následne bude pokračovať stavanie zábran v Devíne. Nakoniec v predpoludňajších hodinách predpokladajú hradenie v Starom Meste, na úrovni Rázusovho a Fajnorovho nábrežia, kde bude dočasne uzatvorené aj parkovanie. V prípade, že tam máte zaparkované svoje vozidlo, je dôležité ho preparkovať.

Spolu s osádzaním hrádzí budú vykonávať aj ďalšie práce ako napríklad odstraňovanie popadaných konárov. Je dôležité preto rešpektovať pokyny polície či Komunálneho podniku Bratislava. Takisto bude polícia monitorovať zákaz vstupu do záplavových území a prosí o rešpektovanie dopravného značenia.

S obyvateľmi, ktorých nehnuteľnosti sa nachádzajú v záplavových územiach, majú komunikovať miestne úrady a záchranné zložky. "Okresný úrad v spolupráci s mestskou časťou Devín zabezpečuje materiál na realizáciu svojpomocného hradenia pre obyvateľov s nehnuteľnosťami v záplavovom území pozdĺž Devínskej cesty. Aktuálne prognózy Slovenského vodohospodárskeho podniku nepredpokladajú zatopenie samotnej Devínskej cesty, o prípadnej zmene prognózy budú informovať," povedal pre TASR hovorca hlavného mesta, Peter Bubla.

 

Dunajom ide 30-ročná povodeň

Aktuálna situácia na Dunaji sa pomaly zhoršuje a prognózy ukazujú, že hladina vody dosiahne úroveň 30-ročnej povodne. Túto úroveň by mal dosiahnuť vo Viedni už zajtra počas popoludňajších až večerných hodín. Jeho hladina aj na Slovensku už rapídne rastie, kulminovať by mala podľa predpovedí SHMÚ v pondelok.

Situáciu na Slovensku, ale aj v blízkom okolí pre vás neustále monitorujeme v našom online prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd