Borovice v Európe ničí zákerný parazit. Môže sa objaviť aj v našej oblasti

Borovice v Európe ničí zákerný parazit. Môže sa objaviť aj v našej oblasti
Dominik Cenkner

V Španielsku a Portugalsku sa vyskytuje zákerný parazit. Ten ničí borovice pričom vedci varujú, že vplyvom klimatických zmien sa môže vyskytnúť aj v našej oblasti.

Vyplýva to zo štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise Forest Ecosystems. Podľa nej kvôli klimatickým zmenám a obchodu s drevom sa môže tento parazit vyskytnúť aj v strednej Európe.

„Ak sa háďatko borovicové dostane do Česka, môže to mať vážne dôsledky nielen pre naše lesy, ale aj pre ekosystém a lesnícky sektor, ktorý už tak dostal zabrať po nedávnej kôrovcovej kalamite,“ varuje podľa CT24 Tomáš Hlásny, vedecký vedúci Oddelenia výskumu rizík pre lesy z Českej poľnohospodárskej univerzity, ktorý sa na štúdii podieľal.

Štúdia naznačuje, že existujú podobnosti medzi šírením háďatka borovicového a lykožrútovou kalamitou, ktorá spôsobila masívny úhyn smrekov v Česku. Oba druhy spôsobujú rozsiahlu úmrtnosť stromov a menia lesné ekosystémy. Rozdiel je ale v tom, že podkôrnik je na rozdiel od háďatka borovicového pôvodným druhom vyskytujúcim sa na našom území, zatiaľ čo háďatko je druhom inváznym. Tie nemajú v novom prostredí prirodzeného nepriateľa, a preto sa rýchlo šíri a škodí.

 

„V súčasnosti nemáme v Česku prírodné podmienky, ktoré by mu umožnili prežiť, ale postupne sa k nim blížime,“ upozorňuje Hlásny, ktorý zároveň dodáva, že v južných oblastiach Európy sa parazit už trvalo usadil a jeho šírenie je veľmi rýchle.

V Česku už parazit spustil prvé prípravy

Českí vedci a lesníci sa už na možný príchod háďatka chystajú. Parazita ale nie je ľahké zastaviť. Pre predstavu, desaťmetrovú borovicu dokáže háďatko zničiť behom pár týždňov.

„V prípade, že by sa vyskytla reálna nákaza, postupovalo by sa rovnakým spôsobom ako u iných parazitov. Vymedzili by sa dve zóny – zamorená a nárazníková. Prvá je vymedzená kruhom s polomerom 500 metrov od miesta nálezu. V tomto vymedzení by sme vyrúbali všetko ihličnaté,“ načrtol riaditeľ odboru zdravia rastlín z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, Jakub Baránek.

Hlásny sa ale obáva, že opatrenia nemusia stačiť. „V dôsledku klimatických zmien stúpajú teploty, čo môže napomôcť k šíreniu parazita. K jeho expanzii môže silne prispieť aj obchod s drevom, ktorý je stále intenzívnejší. Riziko je teda mimoriadne vysoké,“ upozorňuje.

 

Tentoraz by však išlo o borovice, ktoré tvoria významnú časť českých lesov, najmä v teplejších oblastiach, ako je južná Morava. Vysokú pravdepodobnosť prenosu na naše územie potvrdzuje aj Baránek. „Teplotné podmienky sú u nás pre tohto parazita už priaznivé. Stačí skutočne málo. Tohto škodcu je navyše veľmi ťažké odstrániť. Ako Česko máme zatiaľ šťastie, že sme vo vnútrozemí, teda mimo prístavov,“ dodáva.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd