Bolo vám včera horúco? Dnešné teploty vystúpia až na +37 °C a v závere týždňa bude ešte teplejšie

Bolo vám včera horúco? Dnešné teploty vystúpia až na +37 °C a v závere týždňa bude ešte teplejšie
Dominik Cenkner

Slovensko zasiahla vlna veľmi teplého počasia, pričom teploty stúpajú na zatiaľ najvyššie hodnoty v tomto roku. V priebehu utorka sme zaznamenali až +35 °C, ale dnes a v závere týždňa možno čakať ešte teplejšie počasie.

Počasie u nás v posledných dňoch ovplyvňoval okraj tlakovej výše od severovýchodu a veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch od juhu. Teploty sa preto postupne šplhali poriadne vysoko.

V utorok 9. júla po 17. hodine sme dokonca prekročili hranicu +35 °C. Stalo sa tak v dedinke Somotor na juhovýchode Slovenska, pričom údaj pochádza z oficiálnej stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu.

V horských oblastiach sa vyskytli aj nejaké búrky. Oproti pondelku však výraznejšie škody či problémy nespôsobili.

Vlna veľmi teplého počasia bude pokračovať aj naďalej. Môžeme sa pripraviť na to, že už dnes a v ďalších dňoch bude dokonca ešte o niečo teplejšie než tomu bolo v utorok.

 

Počasie na stredu 10. júla

Vplyv tlakovej výše, ktorá k nám zasahuje od severovýchodu, postupne zoslabne. Zároveň do strednej Európy od západu postúpi zvlnený studený front spojený s tlakovou nížou nad Severným a Nórskym morom. Pred ním bude do našej oblasti od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Prevládať tak bude prevažne jasná až polooblačná obloha, postupne miestami bude zväčšená oblačnosť. Ojedinele, najmä na západe, treba popoludní počítať s prehánkami, ojedinele aj búrkami. Spadnúť pri nich môže do 20 mm zrážok.

Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od +32 °C do +37 °C. Dokonca ešte aj na Orave, Liptove, Hornom Spiši a Horehroní sa očakáva +30 °C.

Veľmi teplo bude aj na horách. Vo výške 1500 metrov bude až +21 °C. Nielen tam si dajte pozor na vysoký UV index.

Ten na poludnie dosiahne hodnotu 7,9. V poludňajších hodinách (10-15 LSEČ) treba vyhľadať tieň, vonku sa treba chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

V závere týždňa bude ešte teplejšie

Prílev veľmi teplého vzduchu bude v ďalších dňoch ešte viac silnieť. V piatok a sobotu tak teploty vystúpia ešte o niečo vyššie.

 

Denné maximá sa očakávajú až na úrovni +38 °C. Viac prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd