Bol vyhlásený 3. stupeň VÝSTRAHY. Teploty sa budú tieto dni šplhať až k +42 °C

Bol vyhlásený 3. stupeň VÝSTRAHY. Teploty sa budú tieto dni šplhať až k +42 °C
Veronika Salayová

Strednú a južnú Európu zachváti masa horúceho vzduchu pôvodom z Afriky, ktorá bude k nám prúdiť niekoľko dní. Horúce leto je tu, pripravte sa! 

V strednej Európe sa od dnešného dňa začína vlna horúčav, ktoré sa týkajú aj Slovenska. Čaká nás horúci víkend a ešte horúcejší týždeň, kedy budú teploty stúpať až k +35 °C. Ešte teplejšie však bude u našich susedov.

V Maďarsku sa od dnešného dňa začína sa druhá tohtoročná vlna horúčav.

 

 

 

Tropické teploty udrú už dnes, kedy teploty vystúpia takmer v celej krajine do +35 °C. 

V nedeľu však bude ešte teplejšie a v najhorúcejších poobedňajších hodinách sa očakávajú teploty do +37 °C. Budúci týždeň teploty klesať nebudú, práve naopak, budú ešte výrazne stúpať. 

V pondelok, utorok a v stredu sa budú teploty šplhať až k +40 °C, pričom nie je vylúčené že lokálne nevystúpia až na +41 °C. Ku koncu týždňa vyvrcholí vlna horúčav, pričom budúci víkend sa očakávajú teploty do +42 °C

očakávané najvyššie teploty v Maďrasku
očakávané najvyššie teploty v Maďarsku, zdroj: Metkép
 

 

Na čo by sme si mali dať v horúčavách pozor?

  • Venujte veľkú pozornosť primeranej náhrade tekutín, vyhýbajte sa namáhavej fyzickej práci a viac odpočívajte.
  • Tí, ktorí pracujú vonku alebo sa bavia na outdoorových akciách, by si mali chrániť pokožku pred spálením voľným, vetraným oblečením a opaľovacím krémom, a aby sa vyhli úpalu, noste šiltovku alebo klobúk so slnečnou clonou.
  • Intenzívna fyzická aktivita vonku, ako je práca alebo dlhodobé športy, môže spôsobiť úpal. V tomto stave môže vysoká telesná teplota (nad +40,5 ºC) poškodiť bunky a termoregulačné centrum. Pri absencii správnej liečby sa môže vyvinúť život ohrozujúci stav. V horúčavách sa beh a bicyklovanie odporúčajú len v ranných alebo večerných hodinách. 
  • Tí, ktorí dovolenkujú pri vode, by sa mali vyhýbať opaľovaniu v poludňajších hodinách, pred vstupom do vody sa schladiť a nikdy neskákať do vody s prehriatym telom.
  • Deti a domáce zvieratá nenechávajú v zaparkovanom aute ani minútu! Aj priestor pre cestujúcich vo vozidle zaparkovanom v polotieni so stiahnutými oknami sa môže nebezpečne zahriať, vnútorná teplota auta môže vystúpiť aj nad +70 ºC. 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
16 °C / 5 °C
Viera
Zajtra
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Skoro jasno
17 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
21 °C / 4 °C
Brigita
Streda
Dážď
19 °C / 4 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Slavomíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd