Blížia sa ku nám BÚRKY. Západne od nás je to už dosť nebezpečné

Blížia sa ku nám BÚRKY. Západne od nás je to už dosť nebezpečné
Peter Minárik

K nášmu územiu sa blíži studený front, ktorý prináša západne od nášho územia pomerne nebezpečné búrky. Tie hrozia v nadchádzajúcich hodinách aj na našom území, keďže studený front sa presunie priamo nad naše územie.

Od rána panuje na našom území prevažne oblačné až zamračené počasie. Vplyvom zväčšenej oblačnosti sa zároveň teploty na našom území pohybujú oveľa nižšie, ako sme zaznamenávali v uplynulých dňoch.

Vyskytli sa aj slabšie búrky, no tie neboli príliš významné. Najzaujímavejšie to vyzeralo popoludní, kedy sa severozápadným Maďarskom presúvalo pole výrazných búrok, ktoré čiastočne zasiahlo aj do počasia u nás. Na krajnom juhozápade udrelo presne 17 bleskov.

Oveľa divokejšie je to západne od našich hraníc, kde sa búrky tvoria na studenom fronte a sú pomerne intenzívne.

Silný vietor aj extrémne zrážky

Búrky sa vyskytujú predovšetkým v Rakúsku a na juhozápade Česka. V Česku zaznamenali aj extrémne prívalové zrážky. Na stanici Kubova Huť na Šumave spadlo počas búrky až neuveriteľných 105 mm zrážok. 

V oblasti Česka je hlásený aj výskyt menších krúp. Ich priemer sa však pohybuje do 1 cm.

krúpy v Prachaticiach
krúpy v Prachaticiach, Petule Mikesova
 

Oveľa väčšie krúpy sa vyskytujú v Rakúsku. V oblasti Salzburgu zaznamenali dokonca krúpy s priemerom až 3 cm, no krúpy nie sú jediným nebezpečným sprievodným javom.

Búrková línia, ktorá sa presunula oblasťou Innsbrucku priniesla nárazový vietor, ktorý dosahoval poryvy vetra až okolo 120 km/h a na niektorých miestach hlásia vyvrátené stromy.

Celá táto búrková línia, ktorá sa aktuálne tiahne od Česka, naprieč Rakúskom až k pobrežiu Jadranu sa pomaly, ale isto presúva smerom k nášmu územiu.+

Prvé búrky hrozia už dopoludnia

V nočných alebo v skorých ranných hodinách môžu doraziť zvyšky búrok z južnej Moravy a z Rakúska nad západné Slovensko. Blesková aktivita by však mala slabnúť a na naše územie prinesú zvyšky búrok len dážď.

 

Pripraviť sa treba na zajtrajšie popoludnie. Búrky sa budú vyskytovať na viacerých miestach, pričom podľa aktuálnej predpovede by mali byť búrky najintnezívnejšie v oblasti severného Slovenska. Viac o tom, v ktorých okresoch počíta´t zajtra s búrkami nájdete na mape žltej výstrahy TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd