Blíži sa studený front. Prinesie lejak a ochladenie, no večer vyprodukoval prekvapivo aj tornáda

Blíži sa studený front. Prinesie lejak a ochladenie, no večer vyprodukoval prekvapivo aj tornáda
Peter Minárik

K nášmu územiu postupuje studený front, ktorý počas piatka prinesie na viaceré miesta nášho územia lejak. Studený front však už ovplyvňuje počasie v západnej Európe a tu priniesol veľmi nebezpečné počasie.

Na Slovensku sme dnes mali zrejme posledný letný deň, teda deň, pri ktorom sa teplota vyšplhala nad hranicu +25 °C. Je vysoko pravdepodobné, že takéto vysoké teploty sa už tento rok nevyskytnú.

K nášmu územiu sa totiž blíži studený front, ktorý prinesie v piatok na Slovensko lejak a postupne aj ochladenie.

Tento studený front už teraz ovplyvňuje počasie v Európe a prináša nebezpečné sprievodné javy.

 

Zaznamenali až tri tornáda

Studený front, ktorý sa k nám blíži prináša aktuálne do Nemecka, Česka a Rakúska lejak. Tu sa búrky ešte nevyskytujú, ale zato v západnej Európe sú veľmi nebezpečné.

Búrky vznikli v oblasti Francúzska a pri postupe smerom nad Benelux nabrali na intenzite. Najsilnejšie búrky zaznamenali v Belgicku, kde sa dokonca vyskytli rovno až tri tornáda.

aktuálne zaznamenané blesky
aktuálne zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Najmenej tri tornáda zasiahli mestá Tienen, Zoutleeuw a Beauvechain. Najsilnejšie tornádo zasiahlo Beauvechain, mesto vo Valónskom regióne. Geograficky sa nachádza v centrálnej časti krajiny, asi 30 km východne od Bruselu, hlavného mesta Belgicka.

 

Obyvatelia hlásia niekoľko poškodených striech, no napriek hrozivo vyzerajúcim záberom nie sú aktuálne hlásené žiadne zranenia, či obete na životoch.

Studený front sa presúva naprieč Európou a už zajtra sa počasie zhorší aj u nás. Čakajte dážď, ktorý môže byť lokálne aj výraznejší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
25 °C / 8 °C
Cyprián
Zajtra
Prehánky
19 °C / 7 °C
Václav
Nedeľa
Polooblačno
17 °C / 2 °C
Michal
Pondelok
Jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Skoro jasno
19 °C / 0 °C
Levoslav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd