Blíži sa k nám „kométa storočia“, no jej osud je neistý. Môže sa rozpadnúť, ale stále je tu šanca...

Veronika Salayová

Čoskoro na nočnej oblohe uvidíme známu kométu, ktorá by mohla byť viditeľná aj voľným okom, no jej osud je veľmi neistý. Astronómovia totiž naznačujú, že kométa už môže byť v procese rozpadu, čo by znamenalo, že ju možno ani neuvidíme. 

Vo svete astronómie je kométa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) jednou z najočakávanejších astroudalostí roka. Objavili ju v januári 2023 a predpovedalo sa, že rozžiari oblohu na jeseň 2024, pričom sa môže stať jednou z najjasnejších komét pozorovaných v posledných rokoch, a to natoľko, že dostala prezývku „kométa storočia“.

Kométa by sa najbližšie k Zemi mala dostať 12. októbra na vzdialenosť približne 70,6 milióna kilometrov, a mala by dokonca byť jasnejšia ako napríklad Jupiter, teda bude viditeľná aj voľným okom. 

 

Nedávna štúdia však vyvolala značné pochybnosti o budúcnosti kométy. Astronómovia si totiž myslia, že kométa už môže byť v procese rozpadu, čo by znamenalo jej skorý zánik.

Budúcnosť „kométy storočia“ je neistá

Podľa analýzy astronóma Zdenka Sekaninu, je kométa odsúdená na rozpad skôr, ako sa priblíži k Zemi, pretože už je v procese rozpadu. Nie všetci však s týmto pesimistickým názorom súhlasia.

Niektorí odborníci poukázali na to, že nedostatok jasu môže byť spôsobený inými faktormi. Okrem toho nedávne snímky kométy, ktoré urobili fotografi Gerald Rhemann a José J. Chambo pod tmavou oblohou Namíbie, ukazujú krátky, ale viditeľný iónový chvost, čo naznačuje, že jadro kométy je stále neporušené.

Komunita pozorovateľov komét je tak rozdelená na dva tábory. Zatiaľ čo niektorí sú pripravení kométu odpísať, iní zostávajú v nádeji, že C/2023 A3 sa ešte môže ukázať.

 

Pravda, ako sa to v astronómii často stáva, je, že definitívnu odpoveď nám dá len čas. Zostaňme však pozitívne naladení! V prípade nových informácií ohľadom kométy budeme informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd