Blesky spôsobili výpadky elektriny. Bratislava bola bez energie pre súhru okolností

Blesky spôsobili výpadky elektriny. Bratislava bola bez energie pre súhru okolností
Peter Minárik

Blesky počas noci spôsobili rozsiahle výpadky elektriny a to vrátane Bratislavy, kde došlo k súhre hneď niekoľkých okolností. Bez dodávok elektriny boli viaceré časti mesta niekoľko desiatok minút.

Nočné búrky a výrazná blesková aktivita spôsobili na západnom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Počas noci udrelo na západe Slovenska okolo 1000 bleskov, čo síce nie je výrazný počet, ale išlo o veľmi silné blesky.

Zhruba 75% bleskov boli blesky typu CG, teda medzi nebom a zemou a až 33% percent boli silné blesky CG+. Pozitívny CG blesk je najzriedkavejším a zároveň aj najnebezpečnejším úderom blesku. Ide o výboj medzi vrchom búrkového oblaku (alebo aj nákovou búrky). Tento výboj môže mať dĺžku niekoľkých kilometrov. Nebezpečný je nielen svojou energiou, ale aj svojim výskytom..

Výboje CG+ sú až 10-násobne silnejšie ako CG-. Prúd pri nich dosahuje až 300 kA a napätie v oblaku môže narásť až na 1 miliardu voltov.

 

Rozsiahle výpadky na západnom Slovensku

Nočná blesková aktivita spôsobila rozsiahle výpadky elektriny na západnom Slovensku. Bez dodávok elektrickej energie boli v noci tisícky domácností. Najväčšie problémy boli v okresoch Komárno a Dunajská Streda.

 
 

Veľkú časť výpadkov sa podarilo Západoslovenskej distribučnej v priebehu ranných hodín odstrániť a bez elektriny zostáva už len niekoľko menších obcí.

Bratislava bola bez elektriny pre súhru náhod

Po 1:20 spôsobil jeden z bleskov rozsiahle výpadky elektriny aj v Bratislave. Bez elektriny bola časť Starého Mesta, Petržalky a predovšetkým Karlova Ves.

Podľa našich informácii z prostredia Západoslovenskej distribučnej môže za takéto výpadky v Bratislave súhra nešťastných okolností. Za normálnych okolnosti blesky nespôsobia v hlavnom meste také veľké výpadky a sústavu sa podarí presmerovať.

Na elektrizačnej sústave však v Bratislave aktuálne prebiehajú údržbové práce, v dôsledku čoho nebol jeden poťah vedenia zapojený do elektrizačnej sústavy. Úder blesku spôsobil ďalší výpadok.

 

Energetikom tak trvalo niekoľko desiatok minút, pokiaľ dodávky elektriny obnovili, pričom najdlhšie trvalo obnovenie v časti Karlovej Vsi predovšetkým v oblasti Dlhých Dielov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd