Bleskové peklo nad našou oblasťou. Búrky ešte neskončia, no zmena je na dohľad

Peter Minárik

Slovensko zasiahla vlna intenzívnych búrok, ktorá priniesla až 4 cm krúpy a extrémne prívalové zrážky. Rozsiahly búrkový systém pomaly ustupuje z našej oblasti, no s búrkami treba počítať aj počas soboty.

Intenzívne zrážky, veľké krúpy a obrovský počet bleskov. To všetko priniesli búrky, ktoré sa počas piatka prehnali našim územím. Búrky potrápili predovšetkým východnú polovicu nášho územia a naopak západnej polovici sa búrky takmer vyhli. Búrky sa však budú objavovať aj v nadchádzajúcich dňoch.

Krúpy mali priemer až 4 cm

Intenzívne búrky prinášali na naše územie veľké krúpy. Mohli za to pomerne vhodné podmienky. Pred studeným frontom na ktorom sa tvorili početné búrky vrcholil do našej oblasti od juhu veľmi teplý vzduch. Práve ten prospieval popoludňajšej konvekcii, ktorá sa naštartovala na severe Slovenska.

Následne sa však búrky pomerne rýchlo rozširovali nad severovýchodné Slovensko cez Tatry a potom začala búrková aktivita rásť aj smerom k juhozápadnému Slovensku. Na západné Slovensko sa však búrky nedostali a ich rozvoj zotrval nad stredným a východným Slovenskom. Postupne sa sformoval rozsiahly búrkový systém, ktorý postupoval do Maďarska.

Búrky, ktoré sa na našom území vyskytovali boli nebezpečné. Na čele búrkového systému vznikali nové, výraznejšie búrkové bunky, ktoré produkovali veľké krúpy. Následne boli búrky sprevádzané pomerne intenzívnymi zrážkami.

Krúpy tak ako prvé potrápili mnohé regióny a krupobitie následne vystriedali prívalové zrážky. Z mnohých oblastí Slovenska ste nám hlásili výskyt veľkých krúp. Krupobitie sa vyskytovalo najmä v Žilinskom a v Prešovskom kraji. Najväčšie krúpy dosahovali priemer až 4 cm.

Prívalové zrážky spôsobovali povodne

Postupne sa mimoriadne nebezpečným poveternostným javom stali veľmi výdatné zrážky, ktoré sa vyskytovali aj niekoľko hodín. Pohyb celého búrkového systému bol pomerne chaotický, respektíve sa stáčal zo severovýchodného na juhovýchodný smer. Vďaka tomu sa búrky na niektorých miestach doslova zastavili a prinášali tak extrémne úhrny zrážok.

Najviac zrážok spadlo počas búrok na juhu Slovenska v oblasti od Rimavskej Soboty až po Tornaľu. Zrážkomery v danej oblasti zaznamenali od 60 až do 90 mm zrážok v priebehu jednej hodiny. Takéto enormné zrážky samozrejme nevydržali potoky, rieky ani odvodňovacie žľaby a voda zaplavila niekoľko ciest. Najhoršie dopadla obec Pavlovce, kde sa prehnala povodňová vlna.

Napriek tomu, že búrkový systém bol pomerne rozsiahly, tak našťastie si nevyžiadal nielen na Slovensku, ale nikde v strednej Európe obete na životoch. Možno to prisudzovať aj pomerne častým výstrahám, ktoré boli niekedy až nadhodnotené, ako napríklad v piatok v Česku, kde sa očakávali extrémne búrky a nakoniec prišli len silnejšie, letné búrky.

Blesková aktivita nad našim územím bola taktiež veľmi výrazná. Len nad našim územím udrelo počas piatka až takmer 20 000 bleskov, pričom v našom regióne udrelo neuveriteľných až 330 000 bleskov.

zaznamenané blesky nad Slovensko, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad Slovensko, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky ešte neskončia, no počasie sa bude upokojovať

Studený front, ktorý prinášal v uplynulých dňoch búrky sa postupne odsúva mimo nášho územia, no aj počas soboty bude ešte ovplyvňovať počasie u nás a to predovšetkým na východnom Slovensku.

Na východe tak ešte treba počítať s možnými prehánkami a búrkami, ktoré by lokálne mohli byť aj výraznejšie. Hlavným nebezpečným sprievodným javom však bude prívalový lejak.

Medzičasom na západe územia dôjde k výraznej zmene. Za studeným frontom sa tu už natláča chladnejšia vzduchová hmota od severozápadu, ktorá sa postupne dostane nad celé naše územie. V súvislosti s tým budú klesať teploty.

Počas víkendu nás trópy nečakajú a maximálne teploty sa budú pohybovať len od +23 do +30 °C, no na severe územia môže byť ešte chladnejšie a teploty sa nemusia dostať nad +20 °C. V priebehu víkendu sa však počasie bude zlepšovať a na západe a na strednom Slovensku už v sobotu búrky nehrozia. V nedeľu nás čaká pokojný, víkendový deň na celom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd