Blesk zapálil rodinný dom. Dnes udrelo také množstvo bleskov, ktoré sme tento rok ešte nezaznamenali

Peter Minárik

Slovenskom sa prehnali jedny z najintenzívnejších búrok od začiatku roka v podaní elektrickej aktivity, čo je pomerne nezvyčajné. Búrky, ktoré postúpili Slovenskom priniesli desiatky tisíc bleskov a priniesli intenzívne zrážky, ktoré spôsobili aj lokálne povodne. Elektrina nad našim územím doslova poletovala v obrovskom množstve.

Slovensko dnes zasiahli intenzívne búrky, ktoré narobili problémy hneď vo viacerých oblastiach. Len jedna oblasť zostala bez búrok a tou je s výnimkou severného Záhoria a Myjavska oblasť západného Slovenska. Tu sa búrky nevyskytli, nakoľko sa začali iniciovať až za touto oblasťou.

V okolí Žiliny boli búrky najsilnejšie. Blesk zapálil dom

Najsilnejšie búrky sa vyskytli na severe územia v okolí Žiliny, kde sa vyskytli búrky ako prvé. Najväčšie problémy spôsobili búrky v meste Žilina, kde zaplavilo niekoľko ciest a bez dodávok elektriny zostali niektoré časti mesta, vrátane trolejbusových liniek. Zaplavené boli najmä podchody.

Problémy spôsoboval aj silný nárazový vietor, ktorý dosahoval poryvy okolo 60-70 km/h. Vplyvom silného vetra sa lámali konáre a niekde aj spadli oslabené stromy. Tie následne skratovali elektrické vedenia. Energetici evidovali viac ako 20-tisíc domácností bez dodávok elektrickej energie predovšetkým v okolí Žiliny. Následne sa problémy presunuli na Oravu a do oblasti Horehronia.

Dážď a silný vietor neboli jediným nebezpečným sprievodným javom. Problémy spôsobovali aj blesky. Jeden z bleskov udrel do rodinného domu v mestskej časti Považský Chlmec. Blesk zapálil podkrovie. Na miesto vyrazili hasiči, ktorí požiar lokalizovali. Po zásahu blesku do rodinného domu nedošlo k zraneniam.

Udrelo rekordné množstvo bleskov

Búrky sa postupne presunuli cez celé stredné a východné Slovensko. Napriek tomu, že búrky nezasiahli západ, tak dnes priniesli rekordný počet bleskov. Zaznamenali sme najviac bleskov za búrkovú sezónu 2023.

Do dnešného dňa udrelo najviac bleskov 23. júna, kedy počas búrok udrelo na našom území 21 363 bleskov. Dnes však udrelo násobne viac a to až 44 543 bleskov.

zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad našim územím, zdroj: blesky.bourky.cz

Blesková aktivita tak bola počas dnešného dňa rekordná. Búrky v týchto chvíľach opúšťajú naše územie a od západu sa vyjasňuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Zajtra
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Piatok
Prehánky
18 °C / 6 °C
Cyprián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd