Dnes sa v Likavke objavila BIELA DÚHA. Vidieť ju je veľká vzácnosť

Dnes sa v Likavke objavila BIELA DÚHA. Vidieť ju je veľká vzácnosť
Veronika Salayová

Dnes bol na našom území pozorovaný veľmi vzácny jav, a to tzv. biela dúha. Ide o fenomén, ktorý sa objavuje najčastejšie na jeseň v severských krajinách, ale z času na čas prajú vhodné poveternostné podmienky a objaví sa aj v našich končinách. 

Dnes sa nášmu čitateľovi podarilo vidieť a zachytiť veľmi vzácny úkaz v Likavke na severe Slovenska, ktorý je možné pozorovať najmä počas jesene.

Takáto dúha je v podstate jav podobný klasickej viacfarebnej dúhe, avšak vzniká za istých veľmi špecifických podmienok, ktoré vznikajú najmä počas jesenných dní. 

Ako biela dúha vzniká?

Pri bielej dúhe sú kvapôčky vody príliš malé, aby mohli odrážať svetelné spektrum ako veľké dažďové kvapky, a preto nie je dúha farebná. Biela dúha sa tvorí na na drobných kvapkách hmly, preto je aj sfarbená do biela.

 

Na vytvorenie bielej dúhy navyše musia slnečné lúče osvetľovať hmlu otočenú k slnku v uhle 30 až 40 stupňov. Z tohto dôvodu možno na povrchu Zeme zvyčajne pozorovať bielu dúhu ráno alebo večer, cez deň bielu dúhu nespozorujete, keď stojíte na zemi.

Avšak ak sa nachádzate nad hmlou, napríklad na veži alebo v lietadle, môžete bielu dúhu pozorovať aj v priebehu dňa.

Čisto biela dúha je veľká vzácnosť

Dúha vytvorená v hmle často nie je úplne biela a je vidieť aj jemné farebné odtiene. Všetko závisí od veľkosti kvapôčok tvoriacich hmlu. Čím sú kvapky menšie, tým viac prevláda biela farba. 

Vidieť preto čisto bielu dúhu je veľká vzácnosť a ide o fenomén, ktorý je naozaj výnimočný. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd