Beryl zasiahol Jamajku. Počet obetí ničivého hurikánu sa zvýšil

Beryl zasiahol Jamajku. Počet obetí ničivého hurikánu sa zvýšil
Zuzana Macháčová

Hurikán Beryl zasiahol Jamajku a ešte predtým spôsobil veľké škody v juhovýchodnom Karibiku. Na jednom z tamojších ostrovov poškodil takmer všetky budovy. Najmenej 10 ľudí je mŕtvych.

Beryl zasiahol Jamajku v stredu popoludní miestneho času ako hurikán 4. kategórie na päťstupňovej vzostupnej Saffirovej-Simpsonovej stupnici. Predtým spôsobil zmätok v juhovýchodnom Karibiku.

Hurikán so sebou prináša výdatné zrážky a nárazový vietor s rýchlosťou 215 km/h. Počet obetí ničivého hurikánu sa zvýšil na 10.

„Je to hrozné, všetko je preč. Som vo svojom dome a mám strach," povedal Amoy Wellington, 51-ročný pokladník a obyvateľ Top Hill, ktorý sa nachádza v južnej časti regiónu St. Louis, v rozhovore pre agentúru Reuters.

Uzavreté letiská

Letiská v Kingstone a obľúbenom turistickom letovisku Montego Bay boli v stredu zatvorené a ulice prázdne, keďže premiér Andrew Holness zaviedol zákaz vychádzania.
 
Na východnom pobreží Jamajky sa už začali záplavy v dôsledku lejakov, ktoré priniesol hurikán. V hlavnom meste Kingston hlásia nárazy vetra s rýchlosťou až 130 km/h.
 
„Apelujem na všetkých Jamajčanov, aby hurikán považovali za vážnu hrozbu," povedal v utorok premiér Holness.
 
Predpovedaná dráha hurikánu Beryl, zdroj: NHC
Predpovedaná dráha hurikánu Beryl, zdroj: NHC

Zničené domy, vyvrátené stromy

Predtým, ako sa Beryl dostal na Jamajku, prehnal sa ako hurikán 5. najvyššej kategórie cez niekoľko menších karibských ostrovov – Grenadu, Carriacou, ako aj Svätý Vincent a Grenadíny, kde vyvracal stromy, strhával strechy domov a ničil farmy. Na Union Islande, jednom z ostrovov patriacich Svätému Vincentovi a Grenadínam, hurikán poškodil väčšinu budov.

„Prakticky všetci z 2 500 obyvateľov ostrova sa stali bezdomovcami," uviedol predseda vlády krajiny Ralph Gonsalves. „Ostrov Union je po prechode Beryl v hroznom stave, len málo budov ešte stojí. Domy sú zrovnané so zemou, cesty sú zablokované, elektrické vedenia ležia na ulici," povedala Katrina Coy, riaditeľka miestneho environmentálneho združenia.

Ralph Gonsalves, predseda vlády Svätého Vincenta a Grenadín, uviedol, že 90 % domov na ostrove Union Island bolo zničených a že na ostrovoch Myreau a Canouan sa očakávajú podobné škody.

Viac krajín sa pripravuje na dopad

Aj Mexiko sa pripravuje na príchod ničivého hurikánu. Podľa predpovedí sa dostane na polostrov Yucatán vo štvrtok večer alebo v piatok ráno. Na niektorých miestach východného pobrežia úrady vyzývajú obyvateľov, aby sa evakuovali. 

 


Petrochemické spoločnosti Shell a BP začali s evakuáciou niektorých zamestnancov z vrtných plošín v Mexickom zálive a Shell pozastavil niektoré svoje práce v tejto oblasti, uviedla CNN.

Podľa nej aj v južnom Texase úrady ponúkajú obyvateľom dobrovoľnú evakuáciu a rozdávajú vrecia s pieskom v rámci prípravy na potenciálne následky útoku hurikánu.

Obdobie hurikánov v Atlantickom oceáne trvá každý rok od 1. júna do 30. novembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
34 °C / 13 °C
Oliver
Zajtra
Prehánky, búrky
31 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Jasno
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 11 °C
Amália
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Milota
Piatok
Prehánky, búrky
34 °C / 15 °C
Nina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd