Balkánom sa prehnali silné búrky. Veľké škody hlásia poľnohospodári

Dominik Cenkner

Silné búrky sa po niekoľkých dňoch horúčav prehnali cez Slovinsko, Chorvátsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko, teda cez Balkán. Uviedli to v utorok tamojšie úrady, ktoré hlásili poškodené domy, povyvracané stromy a zaplavené ulice. Škody hlásia aj poľnohospodári. Informuje o tom TASR.

Úrady v Slovinsku hlásili, že krupobitie a silný vietor poškodili elektrické vedenie, domy, čelné sklá na autách, záhrady a farmy. Záchranári absolvovali niekoľko výjazdov.

V Chorvátsku bol búrkou najhoršie zasiahnutý východ krajiny, kde záchranným tímom pomáhalo asi 1000 hasičov. V obci Bošnjaci zasiahol blesk jeden z domov a vypukol požiar.

Bez elektriny zostalo v dôsledku búrky niekoľko obcí na severozápade Bosny a Hercegoviny. Prírodný živel poškodil v krajine aj domy a autá, uviedli miestni predstavitelia.

 

Škody spôsobovali aj zrážky

V Belehrade silný dážď a vietor v noci na utorok zaplavil ulice a prehradil ich popadanými konármi. Hasiči pomáhali ľudom, ktorí uviazli v autách. Zasahovali aj pri šiestich požiaroch spôsobených bleskami.

Uzavretá bola aj časť diaľnice, informovala srbská štátna rozhlasová a televízna stanica RTS. Primátor srbskej metropoly Aleksandar Šapič povedal, že takéto búrky a povodne sú „novou realitou počasia“.

Kritici však vedeniu mesta vyčítajú zlú údržbu odvodňovacích systémov. V meste Beočin na severe Srbska spadol strom na auto. Pasažiera vozidla sa podarilo vytiahnuť, vyviazol bez zranení.

Búrky z uplynulých dní si vyžiadali aj obete

Silné búrky a prívalové dažde, ktoré sa v sobotu, ale aj nedeľu, prehnali cez Švajčiarsko a Francúzsko, si podľa úradov vyžiadali najmenej 7 obetí. Pod vodou sa ocitol aj švajčiarsky Zermatt, a to len 8 dní po tom, čo ho zasiahli ničivé povodne. Zranených hlásili aj z Česka.

 

Búrky sa dnes vyskytujú najmä vo východnej časti Európy a búrlivo je aj na Balkáne. Lokálne sa tak môžu vyskytnúť ďalšie škody a problémy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Zajtra
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Streda
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Amália
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd