Balkán má za sebou peklo: Letné horúčavy boli najsilnejšie v histórii

Balkán má za sebou peklo: Letné horúčavy boli najsilnejšie v histórii
Veronika Salayová

Grécka meteorologická služba v piatok informovala, že tohtoročné leto v krajine bolo najhorúcejšie v histórii meteorologických meraní. Leto 2012 bolo doteraz považované za rekordné, no už to neplatí. 

Ak ste boli cez leto na dovolenke na Balkáne, tak vám bolo určite horúco. Grécka meteorologická služba včera informovala, že leto 2024 bolo najhorúcejšie v histórii tejto krajiny. 

Charakterizovali ich niekoľkodňové obdobia vysokých teplôt, ktoré výrazne prevyšovali tie typické pre toto ročné obdobie v celej krajine.

Jún a júl boli najteplejšie v histórii, zatiaľ čo august bol druhý najteplejší po roku 2021. Rovnako sa predpokladá, že aj september bude podľa meteorológov teplejší ako zvyčajne.

Najhorúcejšie leto v histórii Grécka

Priemerné letné teploty sa v rokoch 1960 až 2024 zvýšili o 2,3 °C a priemerná teplota v rokoch 1991 až 2020 bola prekročená o 2,9 °C.

Tohtoročné leto bolo v priemere o 1 °C teplejšie ako v roku 2012, ktoré bolo doteraz považované za rekordne horúce.

Prekonané rekordy v dôsledku tepla však nehlási iba Grécko, ale aj iné krajiny Európy, ako napríklad Taliansko, Maďarsko či Nemecko. Rekordné teploty dorazili dokonca aj do Škandinávie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd